HOZZÁVALÓK 2 személyre:
• 2 libacomb (40 dekásak)
• só és bors ízlés szerint
• 2 ek. liba- vagy kacsazsír
• 6 gerezd fokhagyma
• 2 vöröshagyma, negyedelve
• 1 alma, negyedelve
A körethez:
• 2 db cékla
• 1 közepes hokkaido tök
• 1 ek. olívaolaj
• 1 kezeletlen narancs héja, reszelve
• 1 kezeletlen citrom héja, reszelve
• 1 csokor petrezselyemlevél, aprítva
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 3 óra
A libacombokat megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, szárazra töröljük. Sóval és borssal bedörzsöljük, és egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. A céklákat megmossuk, szárazra töröljük, fóliába csomagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Meghámozzuk, felkockázzuk. A tököt a magok eltávolítása után felszeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (nyugodtan mehet a céklával egy időben), meglocsoljuk az olívaolajjal, és 20-25 percig sütjük, majd ezt is kockákra vágjuk. Egy tepsit kikenünk kacsazsírral, és bőrös felükkel lefelé belehelyezzük a libacombokat. 200 fokon kérget sütünk a húsra, majd mellé tesszük a fokhagymát, a vöröshagymát és az almát, valamint 2 dl vizet. Fóliával letakarva 150 fokon kb. 2 órát pároljuk, majd a fóliát levesszük, és tovább sütjük 20-25 percig. Sülés közben a kisült zsírral locsolgassuk! A céklát a narancs-, a tököt pedig a citromhéjjal elkeverjük, és friss petrezselyemmel megszórva a ropogósra sült libacombokhoz tálaljuk.
A cékla a naranccsal, a hokkaido tökpedig a citrommal alkot fantasztikusan harmonikus párost, egyszerűen tökéletes köretek a sült libacomb mellé. Nemcsak Márton-napra készíthetjük ezt az ételt, a karácsonyi ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Mojzes Éva receptje