Hozzávalók:
A pörkölthöz:
• 5 dkg mangalicazsír
• 2 nagy fej vöröshagyma
• 3 db zúzott fokhagyma
• 1,5 kg őzhús (nyak, lapocka)
• 1-2 maréknyi szárított rókagomba
• 2 ek. csemegepaprika
• 2 kk. fekete bors
• 2 dl száraz vörösbor
• 1 tk. morzsolt kakukkfű
• 1 tk. őrölt rozmaring
• só, bors ízlés szerint
• 1 kiskanál Erős Pista
• őrölt kömény
A nokedlihez:
• 3 db tojás
• 2 evőkanál totu krém
• késhegynyi paleo sütőpor
• 1 ek. kacsazsír
• só ízlés szerint
• 2-3 ek. szárított rókagomba
• 1 evőkanál szárított petrezselyem
• PaleoLét Lizstvarázs szükség szerint
• ásványvíz szükség szerint
Elkészítés:
A feldarabolt őzhúst megmossuk, kiáztatjuk. A zsiradékon kevés sóval megpárolt hagymára rakjuk a darabolt őzhúst, fehéredésig pirítjuk, megszórjuk csemegepaprikával, zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy kevés sót. Lefedve (szükség esetén kevés vizet öntve alá) csaknem puhára pároljuk a húst, majd hozzáadjuk a fűszereket és a beáztatott kinyomkodott rókagombát. Ha a gomba és a hús már majdnem puha, öntsük fel az egészet a vörösborral, összerottyantjuk és besűrítsük a szaftját egy evőkanál csemegepaprikával és az Erős Pistával. Végül ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.
Közben elkészítjük a rókagombás galuskát. A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a ToTu krémet, a sütőport, a kacsazsírt és a szárított, aprított gombát, és az összemorzsolt petrezselyemlevelet, jól összekeverjük. Kb. 20 percre félre rakjuk, majd annyi PaleoLét lisztvarázst, és ha szükséges, vizet adunk hozzá, hogy nokedli állagú legyen a tésztánk. Majd a szokásos módon forró, sós vízbe beleszaggatjuk a galuskát, hideg vízzel leöblítjük. Rókagombás vagy zöldséges nokedlivel és kovászos uborkával tálaljuk. Ínyencek kedvéért adjunk mellé egy kevés, citromlével jól kikevert ToTu krém extrát.
Mojzes Éva receptje
https://mojzeske.blogspot.com/