Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg mélyhűtött szilva
• 1 kg darált pulykahús (lehet apróhúsból, de pulykamellből is)
• 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
• 3-4 gerezd fokhagyma, zúzva
• só és őrölt bors ízlés szerint
• 2-3 ek. őrölt fűszerpaprika (ennek egy része ízlés szerint lehet csípős)
• 2 M-es méretű tojás
• 1 ek. szezámpehely
• 50 dkg vegyes fott leveszöldség (répafélék, zeller, karalábé)
• só és eritrit a mártás fűszerezéséhez
• a díszítéshez citromfű vagy menta levél
Elkészítési idő: 45 perc
Elkészítés:
Egy fazékban forraljunk fel 1 l vizet, majd tartsuk forrón kis lángon.
A mélyhűtött szilvát engedjünk fel szobahomérsékletűre.
A darált húst – miután már édeskés ízű! – alaposan keverjük össze a vöröshagymával, fokhagymával, bőségesen mért sóval, borssal és paprikával, majd üssük hozzá a tojásokat és keverjük tovább a húspépet. A szezámpelyhet elegyítsük a masszához. (A gombócok hozzáadott szárazanyag nélkül is megfozhetőek!)
Formázzunk gombócokat a fűszerezett húsból. Remek megoldás például fagylaltkanállal dolgozni. A várakozó 1 l lobogó vízben főzzük ki a pulykagombócokat, egyszerre maximum kettőt-hármat. A főzési idejük kb. 5 perc.
A szilvából tegyünk félre díszítéshez néhány szemet, a többit pedig szintén pépesítsük a főtt zöldségekkel, majd ízesítsük egy kevés sóval és eritrittel.
A zöldséges szilvavelőt öntsük rá a húsgombócokra.
Citromfűágakkal vagy mentalevéllel díszítsük. A gombócok a mártással önmagában fogyaszthatóak, szerintünk ez az étel nem igényel semmilyen köretet.
Darált pulykahúst könnyen beszerezhetünk, s az étel elkészítése is pofonegyszerű, ugyanakkor ízletes és különleges.
K. Pataki Márta receptje