Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg házi kolozsvári szalonna apró csíkokra vágva
• 4 × 20 dkg sovány pontyfilé
• só, bors
• 2 szál póréhagyma felkarikázva
• 1 tk. szárított borsikafű
Elkészítési idő: 20 perc
Elkészítés:
A szalonnát egy leheletnyi kókuszzsíron zsírjára pirítjuk. A ropogós darabkákat szűrőkanállal kiszedjük, a kisült zsíron megfuttatjuk a póréhagymát, borsikafűvel hintjük meg, és félretesszük. A pontyfiléket sóval és borssal fűszerezve megsütjük a maradék zsíron, és a póréhagymás-szalonnás feltéttel tálaljuk őket. Nyáridőben egy adag jó hideg kovászos uborka tökéletes kísérője lesz…
A ponty, bár sajnos nem kevés apró ipszilonszálka található benne, nagyon kellemes étel lehet, ha nem túl zsíros és iszapízű. Legtöbbször halászlében, rántva vagy „rácosan” kerül az asztalra. Itt egy ezektől eltérő elkészítési módot mutatunk be.
Mezei Elmira receptje