Hozzávalók 2 személyre:
• 1 sertés szűzpecsenye
• 4 dkg ghee tisztított vaj
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1 póréhagyma fehér része nagyon apróra vágva
• 1 ág kakukkfű
• frissen őrölt bors
• só ízlés szerint
A rókagomba-mártáshoz:
• 20 dkg rókagomba
• 3 db újhagyma
• 2 dundi gerezd fokhagyma
• 100 g Totu krém extra
• 0,5 dl fehérbor
• 1 csokor metélőpetrezselyem
• ízlés szerint só
• ízlés szerint bors
A gombás nokedlihez:
• 15 dkg Cassava liszt
• 3 dkg tojásfehérje por (opcionális)
• 2 db tojás
• 1 tk. só
• 2 tk. szárított rókagomba (darálva)
• 3 szál metélő petrezselyemlevél aprítva
• szükség szerint víz
• 1 evőkanál paleolaj
Elkészítés:
A szűzérméket 4 cm vastagságúra vágjuk, kézzel lelapítjuk, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A felforrósított ghee és olívaolajban beledobjuk a kakukkfüvet, egy kicsit pirítjuk, majd a szűzérme mindkét oldalát fehéredésig pirítjuk, hogy belül egy kicsit rózsaszín maradjon, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a gheet és az olívaolajat, az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, megdinszteljük, rádobjuk a megtisztított rókagombát, sózzuk-borsozzuk, továbbpirítjuk, lesütjük zsírjára. Hozzákeverjük a Totu krém extrát, a bort, jól összeforraljuk, végül az aprított petrezselyemlevéllel megszórjuk. Közben elkészítjük a nokedlit. A nokedli hozzávalóit összekeverjük, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, ha feljöttek a víz felszínére leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, összekeverjük 1 evőkanálnyi paleolajjal, hogy ne ragadjanak össze. Melegen tálaljuk a pirított szűzérmével és a gombás nokedlivel.
Mojzes Éva receptje
https://mojzeske.blogspot.com/