Hozzávalók 4 személyre:
A sült krumplihoz:
- 1 közepes méretű zellergumó
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 2 ek. olvasztott kókuszzsír
- tengeri só
- sütésálló zöldfűszerek pl. friss rozmaring vagy kakukkfű (opcionális)
- frissen őrölt feketebors (opcionális)
A majonézhez:
- 2 tojássárgája
- 2 dl paleo olaj
- 1 tk. dijoni mustár
- 1/2 biocitrom leve
- tengeri só ízlés szerint
- frissen őrölt fekete bors (opcionális)
Elkészítési idő: 60 perc
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk, hasábokra vágjuk, és bedörzsöljük az olvasztott kókuszzsírral.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy széles, alacsony peremű tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy szilikonos sütőalátétet teszünk bele. Egy rétegben szétterítjük a zöldséghasábokat a tepsiben, és megszórjuk őket a fűszerekkel.
A tepsit a sütőbe toljuk, beállítjuk a 30 perces sütési időt, és nekiállunk a majonéznek. (Kb. félidőben egyszer átkeverjük a tepsi tartalmát.)
A majonézhez előre kimérjük az alapanyagokat, és mindent odakészítünk a munkapultra. Egy közepes méretű keverőtálban összekeverjük a tojássárgáját, a mustárt és 1 tk citromlevet. Kézi habverővel elkezdjük keverni úgy, hogy az elején az olajat szinte cseppenként adagoljuk. Ez azért fontos, mert ha túl gyorsan adjuk hozzá, nem tud egyenletesen elvegyülni, és szétesik a majonéz. Megállás nélkül keverjük, és ahogy egyre több olaj kerül bele, szépen sűrűsödni fog. Innentől már bátrabban is adagolhatjuk az olajat. Ha az összeset beletettük, jöhet az ízesítés a sóval, a borssal és a maradék citromlével.
Én még nem láttam olyan gyereket, aki ne szeretné a sült krumplit. Pláne majonézzel! Mindig jó kedvre derül az ember, amikor a kicsik "majomméznek" nevezik, és közben édesen mosolyognak. Itt van hát az egészséges verzió, gyökérzöldségekből, a házi majonéz pedig pofonegyszerűen elkészíthető, és jól záródó üvegedényben kb. 3-4 napig is eltartható a hűtőben. Ha ügyesek vagyunk, pont elkészülhetünk vele, mire a hasábzöldségek kisülnek.