Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
- 130g 70%-os étcsokoládé
- 100g törökmogyoró
- 100g agávé/méz
- 4 tojás
- 100g mandulavaj
- csipet só
Csokoládé mázhoz:
-100g 70%-os étcsokoládé
- 1 ek oliva olaj
(A máz vághatatlanra keményedik, úgyhogy azt ajánlom, hogy 1. vagy szeljük fel míg puha, 2. adjunk hozzá még olajat, hogy puha legyen, vagy 3. adjunk hozzá egy kevés kókusztejet.)
A mogyorókat beraktam a sütőben 180°C-ra kb. 10 perce, míg az illata elkezdett szivárogni a sütőből. Kivéve belebugyoláltam egy durvább konyharuhába és jól megdörzsöltem, hogy lejöjjön valamennyire a héja. Ezután bedobtam az aprítóba (háztartási gép S késsel ellátva) és kb. darált dió méretűre aprítottam (nem porrá).
A mandulavaj a következőképp készül: 100g mandulát beledobunk az aprítóba és kb. 12 percen keresztül aprítjuk. Először darabos lesz, majd liszt, utánna elkezd gyurmásodni és labdacsokká formálódik, majd kb. a 10. percben elkezdi kiengedni az olaját és a 12. percre vaj állagú, kenhető krém lesz. Akár 1hétig is lehet tárolni a hűtőben, tehát nagy előnye, hogy előre elkészíthető. Ajánljuk helyette a Rapunzel 100%-os mandulakrémet, így nem kell bíbelődni a mandula megőrlésével.
A csokoládét vízgőz felett, alacsony lángon megolvasztjuk. Közben a tojások sárgáját habosra verjük az agávéval/mézzel. Ha a csokoládé megolvadt, hozzákeverjük a felvert sárgájához, és hozzákeverjük a mandulavajat, majd végül a mogyorót is. A fehérjéket egy csipet sóval keményre verjük, majd először az 1/3-át óvatosan kézi habverővel a csokoládés "tésztához" keverjük, majd megint 1/3-ot, és a végső 1/3-ot is.
Sütőpapírral kibélelt 18cm-es tortaformába öntjük és 175°C-on 30 percig sütjük (én légkeverésesen). Hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, majd hozzákeverjük az olajat és a kihűlt tortára kenjük. Mogyoróval díszítjük.
forrás: http://pocakpanna.blogspot.hu/2010/09/mogyoros-csokolade-torta-amikor.html