Paleolit receptek

Paleolit lúdláb

2020.06.11 15:36
Paleolit lúdláb

Hozzávalók 12 szelet:
A tésztához:
• 4 tojás
• 50 g eritrit
• 200 g főtt sárgarépa
• 100 g kókuszzsír
• 150 g paleocsokoládé (édesítőszerrel, 70-80%-os)
• 50 g mandulaőrlemény

A megengedobbek tehetnek bele egy kis vanília- vagy rumaromát, a szigorúbbak használjanak vaníliarudat.

A csokikrémhez:
• 200 ml (egy kis doboz) Cocomas kókuszkrém (kókusztejsűrítmény)
• 130 g eritrit
• 100 g kókuszzsír
• 180 g paleocsokoládé
• kb. 3 dl (egy nagy bögre) cukormentes meggybefőtt, alaposan lecsepegtetve

Elkészítési idő: 2 óra


A tészta elkészítése: 
A főtt sárgarépát melegen botmixerrel pürésítjük, majd hűlni hagyjuk. Közben felolvasztjuk a kókuszzsírt, és kb. 50 fokon belekeverjük az apró kockákra tördelt csokoládét. Legjobb gőz
felett vagy indukciós főzőlapon olvasztani, de ha hagyományos tűzhelyen csináljuk, akkor vigyázni kell, mert 60 fok felett a csoki visszafordíthatatlanul keményre sűrűsödik. A felolvasztott kókuszolajos csokit kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a sárgarépapürébe. Ugyancsak hozzákeverjük a mandulaőrleményt is.

A tojásokat szétválasztás nélkül felverjük 5 dkg eritrittel. Amikor már szép, könnyű, halványsárga habunk van, leállítjuk a habverőt, és óvatosan, kanalanként belekeverjük a répás csokikrémet. A kész masszát egy 23 centis, kókuszzsírral kikent tortaformába öntjük, és 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.
A torta melegen lágy, törékeny, ezért a formában kell hagyni kihűlésig. Kihűlve megdermed a benne lévő csokitól, és szépen szeletelhetővé válik.
Nem túl édes! Aki édesebben szereti, tegyen bele egy kicsit több eritritet, maximum 100 grammot.

A csokikrém elkészítése:
A kókuszkrémben elkeverjük az eritritet, és óvatosan, lassú tűzön melegítjük, amíg teljesen feloldódik. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a kókuszzsírt. Ha a kókuszzsír is felolvadt, akkor belekeverjük az apró kockákra tördelt csokoládét. Ezt is felolvasztjuk, a fentiek szerint!
Amikor már látszólag homogén, botmixerrel alaposan átkeverjük. Lágy, bársonyos csokikrémet kapunk, amelyhez alaposan lecsepegtetett meggybefőttet keverünk. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük. Ne hűtsük túl, mert teljesen megszilárdul, és nem lehet kenni!
Megengedőbbek alkoholos meggyel is készíthetik, nagyon finom!

Összeállítás:
A tortalap tetejére vastagon rétegezzük fel a meggyes csokikrémet, majd szitáljunk rá kakaóport. Meggyel, mandulával, csokibonbonnal, gyümölccsel díszíthetjük. Hűtőben túlságosan megszilárdul a benne lévő csokitól, ezért fogyasztás előtt 3-4 órával vegyük ki, sőt, ha egyszer összeszilárdult, akkor már nem is kell hűtőben tartani. Szobahőmérsékleten a legfinomabb. Cocomasból készült tejszínhabbal kínálhatjuk.

Kókusztejszínhab készítése:
Egy doboz Cocomasban elkeverünk kb. 50 g eritritet (ízlés szerint több is lehet), és vaníliával ízesítjük. Ha az édesítő feloldódott, a Cocomast habszifonba öntjük, és belenyomunk egy habpatront. Felrázzuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük.

Marton Ildikó receptje