Paleolit receptek

Paleo tojáslikőr vaníliával és szerecsendióval

2017.11.24 15:17

Hozzávalók 4 személyre:
- 4 tojássárgája
- 2 ek. xilit vagy eritrit
- 3 dl kókusztej
- 2 dl mandulatej
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 1 tk. frissen őrölt szerecsendió
- 1 marék pirított kókuszreszelék díszítésnek (elhagyható – elkészítését lásd a receptben)
- pár szem csillagánizs díszítésnek
- 1 ek. barna rum (elhagyható)

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés



Elkészítés:
Egy tálba tesszük a tojássárgáját és a xilitet, és addig keverjük habverővel, amíg a színe ki nem világosodik. A tejeket, a sót és a szerecsendiót egy kis lábosban a tűzhelyre rakjuk, és lassan, gyakori kevergetés mellett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, és lassan belekeverjük a tojássárgájás keveréket. Visszatesszük a tűzhelyre, és kb. 1 percig főzzük folyamatos kevergetés mellett, ügyelve rá, nehogy túlfőzzük. Kb. fél percnél már lekapcsolhatjuk a lángot, és 1-2 percig állni hagyjuk. Ekkor belekerülhet a vanília, alaposan elkeverve. Vízfürdőben kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük. Amikor teljesen lehűlt, csinos kis csészékbe vagy poharakba öntjük, végül pirított kókuszreszelékkel és csillagánizzsal díszítjük.
A kókuszreszelékhez a sütőt előmelegítjük 175 fokra, és egy nagy, lapos peremű tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. Rászórjuk a reszeléket, betoljuk a sütőbe, és kb. 3-5 perc alatt vajszínűre vagy ízlés szerint kicsit sötétebbre pirítjuk (közben egyszer-kétszer átkeverve). 2 percenként ránézünk, mert nagyon könnyen odaég. Ha elkészült, egy kis tálba szedjük és félretesszük.

Ez a roppant egyszerűen elkészíthető édesség selymesen krémes, fűszerektől illatos, és ha szeretnénk, még egy kis barna rumot is adhatunk hozzá, amitől csak még karácsonyibb hangulatúvá válik! Hűtőben két napig eltartható.

paleo tojáslikőr