Hozzávalók 4 személyre:
- 4 tojássárgája
- 2 ek. xilit vagy eritrit
- 3 dl kókusztej
- 2 dl mandulatej
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 1 tk. frissen őrölt szerecsendió
- 1 marék pirított kókuszreszelék díszítésnek (elhagyható – elkészítését lásd a receptben)
- pár szem csillagánizs díszítésnek
- 1 ek. barna rum (elhagyható)
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Elkészítés:
Egy tálba tesszük a tojássárgáját és a xilitet, és addig keverjük habverővel, amíg a színe ki nem világosodik. A tejeket, a sót és a szerecsendiót egy kis lábosban a tűzhelyre rakjuk, és lassan, gyakori kevergetés mellett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, és lassan belekeverjük a tojássárgájás keveréket. Visszatesszük a tűzhelyre, és kb. 1 percig főzzük folyamatos kevergetés mellett, ügyelve rá, nehogy túlfőzzük. Kb. fél percnél már lekapcsolhatjuk a lángot, és 1-2 percig állni hagyjuk. Ekkor belekerülhet a vanília, alaposan elkeverve. Vízfürdőben kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük. Amikor teljesen lehűlt, csinos kis csészékbe vagy poharakba öntjük, végül pirított kókuszreszelékkel és csillagánizzsal díszítjük.
A kókuszreszelékhez a sütőt előmelegítjük 175 fokra, és egy nagy, lapos peremű tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. Rászórjuk a reszeléket, betoljuk a sütőbe, és kb. 3-5 perc alatt vajszínűre vagy ízlés szerint kicsit sötétebbre pirítjuk (közben egyszer-kétszer átkeverve). 2 percenként ránézünk, mert nagyon könnyen odaég. Ha elkészült, egy kis tálba szedjük és félretesszük.
Ez a roppant egyszerűen elkészíthető édesség selymesen krémes, fűszerektől illatos, és ha szeretnénk, még egy kis barna rumot is adhatunk hozzá, amitől csak még karácsonyibb hangulatúvá válik! Hűtőben két napig eltartható.