Hozzávalók 4-5 személyre:
A kekszhez:
• 10 dkg blansírozott mandula
• 6 dkg kókuszreszelék
• 8 dkg szezámmagliszt
• 6 dkg napraforgóbélliszt
• 10 dkg sertészsír
• 2 tojás
• 1 ek. oregánó
• 1 ek. bazsalikom
• 1 csapott kk. só
• 1 késhegynyi szódabikarbóna
A paradicsomszószhoz:
• 25 dkg olasz paradicsomkonzerv
• 3 ek. kókuszolaj
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 késhegy só
• 1 kk. pirospaprika (aki szereti, tehet bele csíposet vagy füstöltet)
• 1 kk. bazsalikom
Elkészítési idő: 40 perc
Elkészítés:
A mandulát és a kókuszreszeléket ledaráljuk, hozzáadjuk a szezámmaglisztet, a napraforgóbéllisztet, a sót, a szódabikarbónát és a fűszereket. Az összetevőket homogénre keverjük, majd hozzáadjuk a sertészsírt és a tojásokat.
A tésztát kézzel összegyúrjuk, kinyújtjuk, és pogácsa- vagy derelyeszaggatóval kis formákat vágunk belőle. Sütőpapíron tepsibe helyezzük, és 160 fokra előmelegített sütőben mintegy 25-30 percig sütjük.
A szószhoz az apróra vágott fokhagymát kókuszolajon enyhén megpirítjuk. A paradicsomokat a fűszerekkel és sóval turmixoljuk, hozzáöntjük a fokhagymás olajhoz és forrásig hevítjük.
Hidegen tálaljuk.
Horváth Hilda receptje