Hozzávalók 4 személyre:
• 2 hátsó báránycsülök
• só és frissen őrölt bors
• 1 vöröshagyma, héjastól négyfelé vágva
• 3 nagy gerezd fokhagyma
• 1 ek. dijoni mustár
• 2 dl száraz fehérbor
• 1-1,5 dl húsleves
• 2 ág rozmaring
A körethez:
• 2 ek. kókuszzsír
• 60 dkg sárgarépa, hámozva, hosszú hasábokra vágva
• 1 póréhagyma, darabolva
• 1 nagy fej brokkoli, puhára párolva
• ¼ kk. frissen őrölt szerecsendió
• só, bors
• 2 ek. vágott, friss zöldfűszer (snidling vagy petrezselyem)
Elkészítési idő: 180 perc
Elkészítés:
A csülköket sóval, borssal ízesítjük, és egy tűzálló, kerámiából vagy vasból készült edénybe tesszük. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a mustárt, a bort, a levest és a rozmaringot. Szorosan letakarjuk, és 160-170 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. két és fél órát pároljuk, majd a fedőt levéve kicsit megpirítjuk a húst. A zöldségekkel körítve tálaljuk.
A hús sütési idejének vége felé elkészítjük a köretet. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a kókuszzsírt, és beletesszük a sárgarépát és a póréhagymát. Enyhén megpirítjuk, majd fedő alatt puhítjuk egy keveset. Sóval ízesítjük. A brokkolit pürésítjük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és megszórjuk a zöldfűszerekkel.
Tudta-e? Új-Zélandon több bárány él, mint ember? Fagyasztva itthon is kapható a híresen jó minőségű újzélandi, walesi vagy francia bárány, de a magyar nevelésű állatok húsa is kiváló. A bárányhús karakteres, testes íze erőteljes fűszerezést is elbír, így pl. közel-keleti ételekben is gyakran felbukkan.
Mezei Elmira receptje