Hozzávalók 8 személyre:
A BBQ-szószhoz:
• 50 dkg nektarin
• 1 dl víz
• 10 dkg natúr paradicsompüré
• 1 vöröshagyma
• 2-3 ek. zsír
• 2 ek. méz
• 3 dkg eritrit
• ½ dl almaecet
• 2 gerezd összezúzott fokhagyma
• törött bors
• só
A húshoz:
• 2 egész sertésoldalas
• 1 fej fokhagyma
• törött bors
• só
Elkészítési idő: 360 perc
Elkészítés:
A szószhoz üvegesre fonnyasztjuk a zsírban az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a kimagozott, kisebb kockára vágott nektarint és a többi hozzávalót. Közepes lángon, gyakran kevergetve 1 órán át főzzük. Ha besűrűsödött, összeturmixoljuk.
A sertésoldalast kisebb darabokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk. Mindenütt megkenjük a szósz harmadával, és tűzálló tálba rakosgatjuk. A húsdarabok közé nyomkodjuk a gerezdjeire szedett fokhagymát (nem kell megpucolni), és alufóliával fedjük. 150 fokos sütőben 1,5 órán át sütjük. Megkenjük a maradék szósz felével. Újra lefedjük, és addig sütjük, amíg a hús puhává, omlóssá nem válik (ez még 1,5-2 óra). Ekkor eltávolítjuk a fóliát, megkenjük a maradék szósszal, és a hőmérsékletet 220 fokra emelve készre sütjük. Akkor jó, ha a szósz szép piros színt ad a húsnak sőt, itt-ott rá is pirul.
Szabó Anita receptje