Paleolit receptek

Narancsos-gyömbéres pácban érlelt kacsamell

2018.12.06 13:01
Narancsos-gyömbéres pácban érlelt kacsamell

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 cm friss gyömbér
• 1 dl frissen facsart narancslé
• 1 csipet őrölt kardamom
• bors ízlés szerint
• 0,6 dl Paleolaj
• 2 kacsamell (egyenként kb. 35 dkg)
• só
• 70 dkg cékla
• 40 dkg sárgarépa
• 1 narancs
• 0,5 dl tyúkhúsleves
• só, bors ízlés szerint

Elkészítési idő: fél nap pácolás + 45 perc


Elkészítés:
A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, és elkeverjük a narancslében a kardamommal, a borssal és az olajjal. A megtisztított, lecsöpögtetett kacsamell bőrét rombusz alakban beirdaljuk, gondosan átkenegetjük a páccal, és lefedve egy napra hűtőbe tesszük. Másnap lekapirgáljuk a pácot, és azt egy lábasba tesszük, a húst pedig megsózzuk. Egy serpenyőt közepes fokozaton felforrósítunk, és a kacsamelleket a bőrös oldalukkal lefelé 3 percig sütjük, majd megfordítjuk, és 1 percig tovább sütjük. Ezután kiszedjük a  húsdarabokat, alufóliába vagy sütőpapírba csomagoljuk őket, és 20 percre lehetoleg meleg helyre tesszük.
Ezalatt elkészítjük a köretet: a céklát és a sárgarépát meghámozzuk, majd tetszés szerint felszeleteljük. Egy tálra rendezzük, és meghintjük egy fél narancs frissen facsart lével. A maradék narancsot szeletekre vágjuk, és a tálat díszítjük vele. 20 perc leteltével kibontjuk a fóliát, és egy tálra tesszük a kacsamellet. A fóliában maradt pecsenyelevet hozzáöntjük a sütés elején a lábasba félretett páchoz, és a húslevessel lassú tűzön, gyöngyöztetve mártássűrűségűre forraljuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd tálalás előtt leszűrjük.

Fontos a pácolás, mert így válik igazán omlóssá és feledhetetlenül zamatossá ez a nagyszerű fogás. Ne csak karácsonykor készítsük el!

Posta Renáta receptje