Hozzávalók 4 személyre:
A krémleveshez:
• 6 dl növényi tej
• 1 csipet só
• 1 rúd vanília
• 2 rúd fahéj
• 2 ek. méz
• 2 cl konyak
• 1 ek. eritrit
• 25 dkg natúr gesztenyemassza
A habhoz:
• 2 db M-es tojásfehérje
• 4 ek. porított eritrit
• 1 csipet őrölt fahéj
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
A növényi tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a sót, a hosszában félbevágott vaníliarudat, a fahéjdarabokat és a mézet, majd nagy lángon melegíteni kezdjük.
Amikor elkezd forrni, mérsékeljük a lángot, és folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a konyakot, beletesszük az eritritet, és a konyak alkoholtartalmát elforraljuk belőle.
Azután kivesszük a vanília- és fahéjrudakat, és belemorzsoljuk a gesztenyemasszát. Ezt addig főzzük, míg krémes nem lesz, végül botmixerrel pépesítjük, és ha szükséges, utánédesítjük.
A habhoz a tojásfehérjéket az édesítővel és a fahéjjal kemény habbá verjük, majd forrásban lévő vízbe kanalazzuk, és az adagok mindkét oldalát 2-2 perc alatt megfőzzük. A levesre halmozva kínáljuk.
Ezt a gyorsan elkészíthető, selymes levest fogyaszthatjuk lehűtve is, de zordabb napokon langyosan tálalva még a lelkünket is melengeti. Az illata pedig fenséges.
Ambrus Anett receptje