Hozzávalók 16 mézeskalácshoz:
• 2 tojás
• 4 dkg őrölt mandula (részlegesen zsírtalanított, blansírozott mandulából)
• 2 dkg finomra őrölt kókuszliszt
• 1 dkg útifűmaghéj
• 1 dkg lenmagliszt
• 7 dkg méz
• 2 dkg kókuszkrém
• 1 púpozott tk. mézeskalács-fűszerkeverék
Elkészítési idő: 30 perc + 60 perc pihentetési idő
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat alaposan elkeverjük a nedvesekkel, majd a keveréket hűtőbe tesszük pihenni legalább 1 órára.
Miután kivettük, gombócot formálunk, gyors mozdulattal kézben átgyúrjuk, vigyázva, hogy ne melegítsük fel, majd két sütőpapír között kb. fél centis vastagságúra nyújtjuk, kiszúrjuk a formákat, és 8-10 perc alatt, 150 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben készre sütjük. Ha már picit barnul a széle, tökéletes a tészta.
Amint kihűltek a formák, már díszíthetjük is a mézeskalácsot. Ehhez 1 tojásfehérjét kell felvernünk 1 dkg porrá őrölt eritrittel és 1 teáskanál citromlével, amit nejlonzacskóba töltünk, egy pici vágást ejtünk a zacskó sarkán, és már nyomhatjuk is ki a tojásfehérjehabot. A hab ne legyen túl kemény, ha folyékonyabb, könnyebb vele díszíteni.
A pihe-puha mézeskalács illata elvarázsolja a családot, legyőzhetetlen késztetést ébresztve a mézeskalácsos doboz tartalmának megdézsmálására. Mire észbe kapunk, már süthetjük is az újabb adagot.
Sinka Judit receptje