Hozzávalók 4 személyre:
• 8 dkg inkább zsíros, mint húsos szalonna
• 1 nagy fej lilahagyma apróra vágva
• 3 gerezd zúzott fokhagyma
• 40 dkg pulykamellfilé felkockázva
• 1 babérlevél
• 1 tk. őrölt kakukkfű
• 1 tk. őrölt bazsalikom
• 1 tk. őrölt oregánó
• 20 dkg sütőtök
• 20 dkg karfiol rózsáira szedve
• 20 dkg brokkoli rózsáira szedve
• 1,5 l víz
• 1 csapott ek. só
• 10 dkg csiperke- vagy laskagomba, felszeletelve
• 1 ek. dijoni mustár
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
Egy minimum 3 literes lábasban, mérsékelt tűzön kiolvasztjuk a szalonnakockák zsírját, melyen aztán aranybarnára pirítjuk a megtisztított, finomra vágott lilahagymát. A tűzhelyről lehúzva hozzákeverjük a fokhagymát és a felkockázott pulykahúst is. Állandó kevergetés mellett 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, a sütőtököt, a karfiol- és brokkolirózsákat, és felöntjük a vízzel. Mérsékelt tűzön, fedő alatt kb. 10 percig főzzük, és hozzáadjuk a gombaszeleteket is. Ha megpuhultak a zöldségek, kb. 3 evőkanálnyit kihalászunk a lábasból. Egy kis tálkában villával öszszenyomkodjuk őket, elkeverjük benne a mustárt, majd besűrítjük vele a levest. Forrón tálaljuk.
TIPP:
Az utolsó lépésnél hozzákeverhetünk kb. 0,5 dl kókusztejet vagy kesudiótejszínt is.
A hideg, téli időszakban egy forró, tartalmas leves átmelengeti a szívünket és a lelkünket is. Készítsünk nagyobb adagot, így a hét során bármikor elkanalazgathatunk egy újabb tányérral – akkor is, ha épp nassolni támadna kedvünk.
Posta Renáta receptje