Paleolit receptek

Marokkói bárány tagine

2017.01.26 16:36

Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg csont nélküli bárányhús (pl. nyak, lapocka, comb) kockákra vágva
- 2 ek. kókuszzsír
- 1 nagy vöröshagyma aprítva
- 3 gerezd fokhagyma aprítva
- 1 tk. őrölt római kömény
- 1 tk. fűszerpaprika
- 1/2 tk. őrölt koriander
- 1/2 tk. őrölt kurkuma
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
- 1/2 tk. őrölt kardamom
- 1/4 tk. cayenne bors
- só, bors
- 1 ek. paradicsomsűrítmény
- 3-4 dl csontleves vagy bármilyen alaplé (lehet instant porból is, ha natúr)
- 10 szem aszalt szilva
- 4 dkg kesudió

Elkészítési idő: kb. 120 perc

 

Elkészítés:

A kókuszzsírt felhevítjük, a felkockázott húst pedig több részletben, minden oldalán átpirítjuk, majd félretesszük. A maradék zsíron megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a húst, az összes fűszert és a paradicsomsűrítményt. Néhányszor megkevergetjük, majd fedő alatt, lassú tűzön főzni kezdjük. Mindig csak egy kevés levest adunk hozzá, így puhítjuk. A főzési idő vége előtt kb. 15 perccel hozzáadjuk az aszalt szilvát és a kesudiót is. Forrón tálaljuk, gyökérzöldségből készült pürével, chips-szel vagy karfiolrizzsel.

 

Az étel nevét arról a jellegzetes, kúp alakú, fedeles cserépedényről kapta, amelyben Marokkóban hagyományosan készítik. Akacsony hőfokon, hosszan főzik, amíg vajpuha nem lesz. A leghíresebb változat a bárányhúsos, de létezik csirkés, halas és zöldséges tagine is. A marokkói konyha kedveli az édes és sós ízek harmóniáját, így gyakran adnak a raguhoz mandulát, kesudiót, aszaltgyümölcsöket és rengeteg illatos fűszert.