Hozzávalók 4-5 csatos üveghez
A „fetához”:
• 20 dkg Totu
• 20 dkg Totu krém
• 1-2 tk. só
• 1-2 tk. biocitrom-lé
• 15 dkg olvasztott ghí
• 2 dl ásványvíz
• 2 púpozott ek. zselatinpor
• 1 tk. konjakliszt
• 2 ek. reszelt parmezán sajt (opcionális)
• extra szűz olíva olaj
• Paleolaj
A salátához:
• 2 marék rukkola
• 1 mandarin
• 2 ek. gránátalmamag
• 2 ek. fűszeres olaj (a sajtról)
A „fetához” a zselatint előírás szerint feloldjuk a vízben, és késes aprítóban az összes többi hozzávalójával együtt krémes állagúra dolgozzuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még sót vagy citromlevet adunk hozzá. Egy szilikonos formába kanalazzuk, és a hűtőben pihentetjük pár órát. Mikor már teljesen megdermedt, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, majd egyforma kockákra daraboljuk. Csatos üvegekbe rakjuk, tetszőleges fűszerekkel szórjuk meg, és fele-fele arányban annyi extra szűz olívaolajat és Paleolajat öntünk rá, hogy ellepje. Felhasználásig hideg helyen tároljuk.
A rukkolát megmossuk, lecsepegtetjük, és elterítjük egy tálon. A tetejére tesszük a mandarint, kb. 4 evőkanál „feta sajtot”, majd a gránátalmát. Egy kevés fűszeres olajjal meglocsoljuk, és frissen tálaljuk.
Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni a „fetasajtból”, mert a hűtőben 1-2 hónapig eltartható. Gyorsan megvan, és ízletes saláták vagy grillezett húsok mellé is nagyon finom.
Mojzes Éva receptje