Paleolit receptek

Málnás kókuszjoghurt

2017.03.02 14:01

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 l sűrű mindenmentes kókusztej (a hígított krém is megfelel, csak jó zsíros legyen)
- 2 ek. tiszta zselatin vagy pektin
- 1 probiotikum kapszula (min. 5-10 különböző baktériumtörzzsel, köztük Lactobacillus bulgaricussal, Streptococcus thermophilussal és különböző bifidotörzsekkel)
- 20 dkg friss málna
- édesítő (pl. eritrit, sztívia)

 

Elkészítési idő: 12 óra + 5 perc

 

Elkészítés:
A kókusztejet és a zselatint alaposan elkeverjük, majd felforraljuk, hogy a zselatin szilárd szemcséi homogenizálódjanak a tejben. Megvárjuk, míg langyos lesz, és beleszórjuk a probiotikumport. A keveréket egy zárható műanyag edénybe vagy üvegbe töltjük, és fél napig folyamatosan kicsivel 40 fok feletti hőmérsékleten tartjuk. Nekünk otthon van egy elektromos joghurtkészítő berendezésünk külön erre a célra, ebben tartjuk melegen minimum 12 órán keresztül a kókusztejet. Ha ilyen nem áll a rendelkezésünkre, nyitott ajtajú, alacsony fokozatra állított sütőben vagy fűtőtest közelében is megpróbálkozhatunk a melegen tartással. 
A 12 óra elteltével általában szemmel is jól láthatóan szétválik a tej, és megjelenik benne a savó. Ilyenkor, ha hűtőbe tesszük és lehűtjük, a joghurt elkezd besűrűsödni, elegendő zselatin esetében fehér színű, savanykás kocsonya lesz a kókusztejből. Ekkor beledobjuk a friss, érett gyümölcsöt, és kézi mixerrel felhabosítjuk, ha szükséges, utólag mazsolával, banánnal vagy egy kevés édesítővel ízesítjük. 
Ne ijedjünk meg, ha elsőre nem sikerül elérni a megfelelő állagot, hiszen minden tej sűrűsége más, és sok függ a zselésítő minőségétől és mennyiségétől is. Ha nem szilárdul meg első alkalommal, akkor is elfogyaszthatjuk ivójoghurtként.
Szemfüles anyukák eltehetik a korábbi joghurtos dobozokat, hogy az első pár alkalommal azokban kínálhassák az új édességet átszokó gyerekeiknek!

 

Különösen az átszokó gyermekeknél szokott problémát jelenteni, hogyan pótoljuk a korábban napi szinten fogyasztott poharas finomságokat, gyümölcsös, színes joghurtokat. Nos, ezekről sem kell lemondanunk többé, bár némi gyakorlást igényel, míg megtaláljuk a számunkra megfelelő joghurtállagot. Bátran kísérletezzünk, mert a kókuszjoghurt nagyon jó hatással van a bélflórára, jótékony bifidotörzsekhez juthatunk hozzá a fogyasztásával.