Hozzávalók 8-10 személyre:
A gubához:
• 2 kg hámozatlan alma kicsumázva, rusztikus cikkekre vágva
• 1 ek. kókuszzsír
• 20 dkg darált mák
• 1 + 2 ek. eritrit/xilit
• ½ citrom reszelt héja
• 10 egész tojás
• 2 dl kókuszkrém
• ½ vaníliarúd kikapart magjai
• 3 ek. átszitált kókuszliszt (por állagú, nem helyettesíthető darált kókuszreszelékkel)
A vaníliaszószhoz:
• 5 dl kókusztej
• 2 ek. eritrit/xilit
• 1 púpos kk. zselatin
• 4 tojássárgája
• ½ vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítési idő: 45 perc
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (majd sütéskor visszavesszük 175-re).
Az almát egy nagyobb lábosban megfuttatjuk a kókuszzsíron (kb. 5 perc), rádobjuk a mákot, az 1 evőkanál édesítőt, a citromhéjat, és további 2 percig fedő alatt pároljuk (vigyázzunk, nehogy levet engedjen!). Egy kb. 30x20 centis, kiolajozott, magas falú tepsibe öntjük, és szépen egy rétegben elrendezzük.
A tojásokat gépi habverővel kb. 5 perc alatt habosra keverjük a 2 evőkanál édesítővel, a vaníliával és a kókuszkrémmel.
Hozzáadjuk az átszitált kókuszlisztet, az egészet jól elkeverjük, és ráöntjük az almára. Kb. 25-30 percig sütjük légkeverésen, 175 fokon. Akkor van készen, ha szépen megpirult a teteje, és a tojásos öntet is jól megszilárdult (végezzünk tűpróbát!).
A vaníliaszószhoz minden alapanyagot elkeverünk egy lábosban, majd folytonos kevergetés mellett kis lángon felforraljuk. Amikor elkezd sűrűsödni, elzárjuk a lángot, és vízfürdőben hűtjük le a mártást.
Somogyi Anita receptje