Paleolit receptek

Kókuszos és diós szívbonbon

2020.07.23 13:25
Kókuszos és diós szívbonbon

Hozzávalók 42 darabhoz:
• 30 dkg étcsokoládé

A kókuszos töltelékhez:
• 20 dkg kókuszreszelék
• 20 dkg eritrit
• 4 ek. Cocomas kókuszkrém
• 2 ek. kókuszzsír


A diós töltelékhez:
• 30 dkg dió
• 10 dkg eritrit
• 2 ek. Cocomas kókuszkrém
• 2 ek. kókuszzsír

 

Elkészítési idő: 90 perc


Elkészítés:
1. LÉPÉS (1. fotó)
A csokoládét vízgőz fölött, lassú tűzön, folytonos keverés mellett felolvasztjuk kb. 45-51 fokra, így elérjük a kakaóvaj különböző kristályainak összeolvadását. Ügyelni kell arra, hogy a csokoládé ne érintkezzen a vízzel vagy a vízgőzzel.
Fontos, hogy a víz ne forrjon, és a csokoládés edény ne érjen bele a vízbe.
Olvasztás alatt és után sem szabad lefedni az edényt, mert a csokoládé megköt. A csokoládénak nem szabad
átforrósodnia, mert akkor csomósodhat és darabossá válhat.

2. LÉPÉS (2-3. fotó)
A temperálás a bonbonkészítés legfontosabb fázisa.
Levesszük a vízgőzről az edényt, és a felolvasztott csokoládé 2/3 részét márványlapra öntjük.
Az egyik kezünkben lévő spaklival mozgatjuk a csokoládét, a másik kezünkben lévő kenőkéssel pedig szétterítjük. Minden mozdulat után lehúzzuk a csokoládét a kenőkésrol: nem szabad hagyni, hogy megkössön rajta.
Ennél a műveletnél elengedhetetlen az ételhőmérő.
A folyamat során 28-29 fokra hűtjük a csokoládét, ezen a hőmérsékleten indul meg újra a kristályosodás, vagyis szobahőmérsékleten is fényes és roppanós marad a bonbon.
A lehűlt csokoládét visszahúzzuk a csokoládés edényünkbe, és összekeverjük az 1/3 rész temperálatlan csokoládéval. Addig kevergetjük, míg eléri a munkánkhoz szükséges optimális hőmérsékletet, a 31-32 fokot.
Ne lépjük túl ezt a hőmérsékletet, különben elölről kell kezdeni az egész folyamatot.

3. LÉPÉS (4-5. fotó)
Egy merítőkanál segítségével a formákba töltjük a csokoládét, és az asztal lapjához ütögetjük, hogy a levegőbuborékok távozzanak, és szép, sima felszínű legyen a bonbon.

4. LÉPÉS (6. fotó)
Felfordítjuk az edény felett a formát, hogy a felesleges csokoládé kifolyjon, és csak vékony rétegben maradjon a formában. Így, fordított helyzetben az asztalra teszszük: várni kell kb. 10 percet, hogy kicsit
megszilárduljon.
Visszafordítjuk, és spaklival letoljuk a felesleges sorját, majd mélyhűtőbe teszszük kb. 10-15 percre. Amíg a forma a mélyhűtőben hűl, addig elkészítjük a töltelékeket.

5. LÉPÉS
A kókuszos töltelék: Kávédarálóban összedaráljuk a kókuszt és az eritritet, majd főzőedénybe tesszük.
Hozzáadunk 4 evőkanál kókuszkrémet, 2 evőkanál olvasztott kókuszzsírt, és összemelegítjük őket, hogy krémes állagot kapjunk.

A diós töltelék: A diót diódarálóban ledaráljuk, az eritritet kávédarálóban összedaráljuk, majd főzőedénybe tesszük. Hozzáadunk 2 evőkanál kókuszkrémet, 2 evőkanál olvasztott kókuszzsírt, és összemelegítjük őket, hogy krémes állagot kapjunk.

A krémeknek ki kell hűlniük, mielőtt a formába töltjük őket, mert különben a forma falára tapadt csokoládé felolvad.

6. LÉPÉS (7-8. fotó)
Egy habzsák segítségével a tölteléket a hüvelyekbe töltjük, helyet hagyva a lezárásnak. Ismét hűtés következik, hogy a töltelék is megszilárduljon.

7. LÉPÉS
Amíg a töltött bonbonok szilárdulnak a mélyhűtőben, addig a csokoládémaszszát ismét felmelegítjük vízgőz fölött, majd temperáljuk.

8. LÉPÉS (9-10. fotó)
A mélyhűtőből kivéve a formát, merítőkanál segítségével ráfolyatjuk a csokoládét a töltött bonbonokra, majd spaklival egy mozdulattal letoljuk a felesleges csokoládét. Így elkészült a bonbonok talpa.
A bonbonokat visszahelyezzük a mélyhűtőbe kb. 10-15 percre, hogy elengedjenek a formától, és a talpuk is megszilárduljon.

9. LÉPÉS (11-12. fotó)
Kiütögetjük a formából a bonbonokat.

Kókuszos és diós szívbonbon

Buzás Anett receptje
Fotók: Keserű István