Paleolit receptek

Kókuszforgácsos garnélanyárs kapros-majonézes brokkolirózsával

2017.06.21 17:20

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej fokhagyma
- 1 citrom
- 30 dkg tisztított garnélarák
- 1 tojás
- 2 ek. kókuszreszelék
- 1 fej brokkoli
- só ízlés szerint

 

A kapros majonézhez:
- 1 dl kókuszolaj

- 1 tojássárgája
- 1 tk. mustár
- 1 csipet só és frissen őrölt bors
- 1 ek. finomra aprított kapor

 

Elkészítési idő: 15 perc

 

Elkészítés:
A fokhagymát gerezdjeire szedjük, a héját a gerezdeken hagyjuk, és késsel 2-3 kis vágást ejtünk az egyik oldalukon. A citromot felszeleteljük, és kisebb darabokra vágjuk. Ha nem előfőzött garnélát vásároltunk, akkor maximum 1 percre forró, sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük őket. (A forró víz hatására az addig szürkésfehér rákhús élénk narancssárgává válik majd.) Felvert tojásba, majd kókuszreszelékbe forgatjuk a rákokat, aztán a fokhagymagerezdekkel és a citromszeletkékkel felváltva fogpiszkálókra szúrjuk őket. Tűzálló tálba téve 180 fokra előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt pirulnak meg. 

A brokkolit rózsáira szedjük, melyeket vízgőzben vagy forró vízben roppanósan puhára párolunk/főzünk, majd kihűtünk. Kikeverjük a majonézt (lásd Cézár-saláta pirított baconnel című receptünket), ha kész, finomra vágott kaporral ízesítjük, majd a brokkolirózsákra öntjük.

 

A tenger gyümölcseinek fogyasztása nagyon egészséges, ráadásul alig néhány perces főzéssel-sütéssel már el is készíthetjük őket. A garnélarák különösen népszerű ilyen szempontból, mert gyorsan összeállíthatunk belőle látványos és finom fogásokat!