Paleolit receptek

Karfiolpizza hallal

2017.06.30 15:31

Hozzávalók 2 személyre:
A pizzaalaphoz:
- 7-10 dkg főtt karfiol (fölösleges mérni, használjunk egy bő maroknyit)

- 3 M-es tojás
- 1 kk. só
- 1 kk. őrölt bors
- zsír olvasztva (sertés-, kacsa-, liba-, de akár kókuszzsír)
- 2 palacsintasütő

 

A feltéthez:
- 5-10 dkg harcsa

- 1 kk. só
- 1 ek. zsír olvasztva
- 5-10 dkg lazacnyesedék
- vegyes saláta (pl. jégsaláta, endívia, madársaláta, rukkola stb.)
- 1 ek. kapor

Elkészítési idő: 20 perc

Elkészítés:
A főtt karfiolt összeturmixoljuk 3 egész tojással, a sóval és a borssal. Az első palacsintasütőt gazdagon kikenjük 1 evőkanálnyi
olvasztott zsírral. Felforrósítjuk az egyik sütőedényt, majd beleöntjük az egész tojásos karfiolt. Kb. 3 perc kell ahhoz, hogy a pizzánk egyik fele megsüljön, ekkor az enyhén, vékonyan kizsírozott másik palacsintasütőt ráborítjuk a tésztára, és átfordítjuk a másik edénybe melyben szintén kb. 3 percig sütjük. Ha csak egy palacsintasütőnk van, akkor a már alul megsült pizzát sütőbe tesszük, és felső lángon kb. 5 percig pirítjuk a tetejét. A már kész pizzaalapot tányérra tesszük.
A harcsát apró darabokra vágjuk, megsózzuk, majd a zsíron megpirítjuk. A füstölt lazacnyesedék kész, ezzel nincs dolgunk, csak apró darabokra kell tépni. A salátaféléket és a haldarabokat elhelyezzük a pizzán, majd az egészet alaposan megszórjuk kaporral.

A karfiollal kiválóan lehet ételeket dúsítani, borításokat készíteni, sőt még „kenyérféle” alapok készítéséhez is alkalmas. A hagyományos pizzától abban tértünk el, hogy a feltétet nem együtt sütöttük az alappal, hanem külön tettük rá. A halak közül olyanokat választottunk, amilyeneket még azok is kedvelni fognak, akik máskülönben nem rajonganak értük mert nincs átütő tengerízük. Amennyiben nem jutunk hozzá a piaci halasnál egyébként megfizethető áron kapható füstölt lazacfilé-nyesedékhez, akkor helyettesítsük harcsával.