Hozzávalók 4 személyre:
A curryhez:
- 1 ek. zsír
- 1 nagyobb vöröshagyma aprítva
- 1 egész csirkemell kockára vagy csíkokra vágva
- 1 biocitrom (½ citrom leve és ½ citrom karikákra vágva)
- 1 púpos tk. kurkuma
- 1 csokor friss kapor
- 1 dl kókusztej
- tengeri só ízlés szerint
- frissen őrölt feketebors
curryhez:
- 1 közepes fej karfiol
- 3 ek. paleo-olaj (pl. kókusz- vagy napraforgóolaj)
- 1 dl víz
- só
Elkészítési idő: 60 perc
Elkészítés:
A curryhez megpirítjuk a zsíron a hagymát, majd hozzáadjuk a húst. Fehéredésig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a citromlevet, a citromkarikákat, a kurkumát, kb. 1 evőkanálnyi aprított kaprot, és összekeverjük. További 2 percig pirítjuk, majd ráöntjük a kókusztejet. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kis lángon kb. 20 perc alatt megpároljuk. Tálaláskor megszórjuk aprított kaporral.
A rizshez megmossuk a karfiolt, és rózsái legvégét – kb. ½ -1 centis darabjait – levágjuk. A többit eltesszük a hűtőbe vagy a fagyasztóba, jól fog jönni máskor, például egy krémleveshez.
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a karfiolt, és elkezdjük pirítani. Amikor picit barnulásnak indul (kb. 5 perc elteltével), ráöntjük a vizet, lefedjük, és kis lángon pároljuk tovább gyakori kevergetés mellett, kb. 5-7 percig.
Amikor elfőtt a víz, levesszük a fedőt, és ízlés szerint tovább pirítjuk, kb. 2-3 percig. Elzárjuk a lángot, és a végén ízlés szerint picit megsózzuk.
Ez az étel úgy született, hogy egy régi, jól bevált kurkumás curryreceptemet szerettem volna megújítani. Egy frissebb, enyhén savanykás ízű és kellemesen zöldfűszeres szósz volt a cél, ami véleményem szerint tökéletesen megvalósult. Aki próbálta már a kapor-citrom párosítását, az tudja, miről beszélek, akinek még új, kóstolja és tapasztalja meg, mert nagy valószínűséggel a kedvenc receptek listájára kerül majd ez a tavaszi finomság. A karfiolrizsen kívül szinte bármilyen főtt gyökérzöldségből (például paszternákból, zellerből stb.) készült püré pompásan illik hozzá.