Hozzávalók 3-4 személyre:
• 15 dkg pasztinákpüré (főtt pasztinák összetörve, maradék is lehet)
• kb. 20 dkg fejes káposzta apróra reszelve
• pici só
• 3 db tojás
• 2,5 dl víz
• 1 tk. citromlé
• ½ tk. só
• ¼ tk. őrölt bors
• 15 dkg maniókaliszt
• 20 dkg nyílgyökérliszt
• 1 tk. szódabikarbóna
• pár ek. kókuszolaj vagy zsír a sütéshez
• 20 dkg szalonna kockázva
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
A pasztinákot kevés vízben puhára főzzük, majd villával még forrón összetörjük, és kihűtjük, de ha van maradék, például vacsoráról, az is tökéletes. A káposztát apróra reszeljük, picit sózzuk, és állni hagyjuk. (Ha nem öreg akáposzta, akkor nem szükséges sózni.) A káposztán és a szalonnán kívül minden hozzávalót tálba teszünk, és csomómentesre keverjük oket. A lesózott káposztát kinyomkodjuk, és ezt is a masszához adjuk. Kevés olajon kisebb palacsintákat sütünk, végül ropogósra sütjük a szalonnát is, és a palacsinták tetejére szórva tálaljuk.
A palacsinta nemcsak édesen, hanem sósan is sokféle változatban készíthető. Szalonnával párosítva ez a káposztás-pasztinákos verzió laktató és finom, ráérős hétvégi reggeleken érdemes megsütni. Pasztinák helyett fehérrépával vagy zellerpürével is elkészíthető.
Kalmár Erzsébet receptje