Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg tisztított mirelit kagyló
- 1 ek. kókuszzsír vagy olívaolaj
- 1 ek. finomra aprított snidling
- 1 citrom frissen facsart leve
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 2 dkg reszelt parmezánsajt
- 4 tölteni való, nagyobb, érett paradicsom
Az öntethez:
- 4 ek. tisztított vaj (ghí)
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek. frissen aprított petrezselyem
- frissen őrölt bors
Elkészítési idő: 20 perc
Elkészítés:
A kagylót kiolvasztjuk, lecsepegtetjük, és egy serpenyőben, felforrósított zsiradékon összepirítjuk a snidlinggel, a citromlével és a fűszerekkel, majd hozzákeverjük a reszelt sajtot is. A paradicsomokat félbevágjuk, kikanalazunk belőlük 1-1 evőkanálnyi húst, és a helyükre töltjük a kagylós keveréket. A kalapokat visszahelyezve 200 fokra előmelegített sütőben kb. 5-8 perc alatt átforrósítjuk a töltött paradicsomokat. Közben elkészítjük a mártást: a hozzávalókat turmixgépben vagy botmixerrel összedolgozzuk, és tálaláskor bőségesen a paradicsomokra locsoljuk.
A tisztított vaj elkészítése
Egy tűzálló tálba ½ kg házi vajat teszünk – jó választás az üvegedény, mert könnyebb dolgunk lesz a későbbiekben. 100 fokra előmelegített sütőben legalább 1 órán át sütjük a vajat, majd a keletkezett aranyló zsírréteget – amit a későbbiekben
használni fogunk – gondosan kikanalazzuk a fehér színű folyadék mellől.
A kagyló az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, ne vonjuk meg magunktól és családunktól sem! Itthon a legpraktikusabb mirelit kagylót választani, hiszen így kiolvasztás után teljesen biztosak lehetünk az alapanyag frissességében. Fokhagymával tálalva nyerő választás!