Hozzávalók 4 személyre:
A kacsához:
- 4 fél közepesnél nem nagyobb méretű bőrös kacsamellfilé
- 1 tk. durva őrlésű színes bors
- ½ tk. őrölt babér
- só ízlés szerint
A felfújthoz:
- 25 dkg pecsenyekacsamáj
- 2 tojás
- 3-3 dkg gesztenye- és mandulaliszt
- 1 tk. dijoni mustár
- 2 ek. friss petrezselyem aprítva
- só, bors ízlés szerint
- kacsazsír a formák kikenéséhez
A körethez:
- 70 dkg sült cékla darabokra vágva
- 2 fej lila hagyma vékonyan felkarikázva
- 1 ek. friss gyömbér reszelve
- 1 narancs frissen facsart leve
- 1 ek. balzsamecet
- pici só, bors
Elkészítési idő: 50 perc
Elkészítés:
A kacsamelleken éles késsel bekockázzuk a bőrt, bedörzsöljük a színes borssal és a babérral, és minimum 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Sütés előtt a kacsamelleket megsózzuk, és a bőrös felükkel lefelé egy zsiradék nélkül felforrósított serpenyőbe tesszük őket. Kis lángon hagyjuk őket pirulni kb. 20 percig, amíg szépen ki nem engedik a zsírjukat. A zsír felét leöntjük róluk, a melleket megfor-dítjuk, és a másik oldalukat is kb. 10-12 percig sütjük. (Ha nagyon nagyok, akkor többször is meg kell forgatni és még legalább plusz 10 percig sütni őket). Szeletelés előtt pihentessük a melleket minimum 5 percig.
Miközben a mellek sülnek, elkészítjük a felfújtat: a tojással, a lisztekkel, a mustárral, a petrezselyemmel és ízlés szerint
sóval, borssal simára turmixoljuk a májat. (A keverék folyékony, de ettől ne ijedjünk meg.) Kizsírozott kerámia sütőformákba adagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
A megmosott, száraitól megszabadított céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk, és 190 fokos sütőben, kb. 45 perc alatt megsütjük. A céklát érdemes előző nap megsütni, lehámozni, és így várakozhat a hűtőszekrényben felhasználásig.
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a kókuszzsírt, megpirítjuk rajta a lila hagymát, hozzáadjuk a darabolt céklát, a gyömbért, a narancslevet és a balzsamecetet. Pár percig együtt pirítjuk, majd a szeletelt sült mellé tálaljuk őket.
Karácsonykor tökéletes választás azoknak, akik nem szeretnének halat enni.