Paleolit receptek

Kacsamájbonbon meggyzselével

2019.10.25 10:22
Kacsamájbonbon meggyzselével

Hozzávalók 2 főre:
• 1 kisebb hízott kacsamáj (350 g)
• 1 doboz kacsazsír
• só, bors, ízlés szerint
• 1 dl natúr meggylé (pl. mirelit meggy leve)
• 2,4 g zselatin

Elkészítési idő: 60 perc


Elkészítés:
A kacsamájat hideg vízben megmossuk, majd lecsepegtetjük. Egy éles, hegyes késsel lefejtjük róla a vékony külső hártyát, és kivágjuk az esetleg ott maradt epedarabokat, ereket. Ismét leöblítjük, és szárazra töröljük. Annyi kacsazsírt, ami a májat ellepi, szoba-homérsékletűre melegítünk, azután belesüllyesztjük a kacsamájat, és lefedjük. Maghőmérő segítségével kb. 85 fokig melegítjük fel, majd a zsírban hagyjuk kihűlni. A kisebbik májlebernyeget késes aprítóban sóval és borssal összeturmixoljuk, tetszőleges szilikon bonbonformába nyomkodjuk, úgy, hogy egyenletesen kitöltse azt. A réseket olvasztott kacsazsírral pótoljuk, és utána a májat a hűtőbe rakjuk dermedni.
A nagyobb májlebernyeget felszeleteljük, csatos üvegbe rakjuk, és felöntjük kacsazsírral, hogy ellepje. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Közben elkészítjük a meggyzselét. A meggylét a zselatinnal egyneművé turmixoljuk, majd felforraljuk, szilikonos formákba töltjük, és a hűtőbe rakjuk dermedni.
A kacsamájbonbont a formákból kivesszük, és a meggyzselével tálaljuk. A zsírban eltett májdarabokat paleo pirítóson kínáljuk.

A hízott kacsamáj az elegáns, ünnepi fogásoknál jó szolgálatot tesz, selymes textúrája különleges kulináris élményt nyújt az ínyenceknek.

Mojzes Éva receptje