HOZZÁVALÓK 4 személyre:
• 15 dkg darált szezámmag
• 7 dkg zöldbanánliszt
• 5 dkg darált kesudió
• 8 g só
• 1 egész tojás
• 6 dkg kacsa-/libazsír
• 1⁄2 ek. útifűmaghéj
• 4 ek. víz
• 1⁄2 ek. lenmagliszt/bármilyen magliszt
a nyújtáshoz
• 1 tojássárgája és 1 -fehérje a kenéshez
A díszítéshez:
• piros jalapeno paprikából vágott
vékony csíkok
• fekete és sárga szezámmag
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 perc+sütés
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Egy nagy tálban valamennyi hozzávalót összegyúrjuk, és kb. 5 percig pihentetjük a tésztát. Azután deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk (egy kicsit morzsalékos lehet, de ez nem probléma, ha kihűlt a sütés után, teljesen jó lesz az állaga). Szív alakú pogácsaszaggatóval kiszúrkodjuk, és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a pogácsákat. Megkenjük őket a tojássárgájával, rájuk szórjuk a szezámmagot, és finoman beléjük nyomkodjuk a jalapeno csíkokat. 5 perc múlva megkenjük tojásfehérjével és kb. 20 perc alatt megsütjük őket.
Közeledik a Valentin-nap, és ilyenkor remek ötlet saját készítésű, csábító illatú és fűszerezésű snackekkel lepni meg kedvesünket. Egy pohár finom borral vagy pezsgővel remek aperitif egy szerelmes délutánra vagy estére.
Somogyi Anita receptje