Blog

Ilyen hatással van a burgonya a szervezetre

2016.05.06 13:08

A paleo diéta alapja, hogy minden a szervezetre káros élelmiszert kiiktatunk a mindennapjainkból. Mindezt azért, hogy egészségesen étkezzünk és éljünk. A glutént tartalmazó gabonafélék mellett a burgonyát is hanyagolnunk kell az étrendünkből. A továbbiakban arról lesz szó, miért kerüljük a burgonya bármilyen formában történő fogyasztását.

Mit okozhat a túlzott burgonyafogyasztás? 
A feldolgozott burgonyafélék, legyen az sültburgonya vagy akár chips, óriási mennyiségben tartalmaznak különböző adalékanyagokat, amelyek csak tovább rontanak az egészségünkön. A burgonyafogyasztás ugyanis az elhízás és a szívbetegség okozója is lehet. Mivel a növény glikémiás indexe rendkívül magas, ezért túlzott mennyiségben történő fogyasztása szerepet játszhat a 2-es típusú diabétesz, a szív- és érrendszeri problémák, az akné, de akár a mellrák kialakulásában is.

Mi a szaponin, és hogyan rombolja a szervezetet?  Ilyen hatással van a burgonya a szervezetre
A szaponin szappanhoz hasonló formája miatt kapta a nevét, mivel amikor az anyag vízzel keveredik, habot képez. Megtalálható többek közt a szójában, a lucernában és a burgonyában is. Roncsolja a vörösvértesteket, ezáltal rosszullétet, hányást és hasmenést okozhat. A szaponin elsődleges szerepe, hogy megvédje a növényt az ellenséges élőlények támadásaitól. Ezáltal azonban, ha valaki túl nagy mennyiségben fogyaszt burgonyát, a benne lévő szaponin az emberi test bélfalában réseket képez, ezáltal növelik a bél áteresztő képességét.

Az α-kakonin és az α-szolanin
A burgonyákban megtalálható két glükolalkaloid szaponin, amelyek mérgezők az emberi szervezetre. Bélgyulladást válthatnak ki, valamint burgonyafogyasztás után egyből megjelennek a vérben. A burgonyák szaponin tartalma halálos is lehet!

A két glükolalkaloid szervezetbe történő bevitelét illetően a mai napig nincs pontosan meghatározott érték arra, milyen mennyiségben biztonságos burgonyát fogyasztanunk. Több évtizeddel ezelőtt ez a mennyiséghatár 200 mg/kg volt, mostanra azonban 60-70 mg/kg-ra kellene csökkenteni.

A paleolit életmód tehát jogosan, teljes mértékben kizárja a burgonyafogyasztást. Egészségkárosító tulajdonságai szerepet játszanak a bélgyulladás és a szívbetegség kialakulásában is. A benne található szaponin talán egyetlen pozitív hatása a koleszterin szint csökkentése. Ez azonban számos negatív tulajdonsága mellett elenyésző.

Forrás: tenyek-tevhitek.hu