HOZZÁVALÓK 4 személyre:
• 1 közepes báránycomb kicsontozva (kb 1,2 kg)
• 1 ek. ghí vagy zsír
• 1,5 dl alaplé (pl. csirkéből)
• 3 ág friss rozmaring aprítva
• 3 ág friss kakukkfű leszárazva, aprítva
• 4 gerezd fokhagyma nagyon apróravágva
• 2 ek. dijoni mustár
• 3 közepes sárgarépa rusztikus darabokra vágva
• 2 közepes paszternák rusztikus darabokra vágva
• tengeri só ízlés szerint
• frissen őrölt feketebors
Első lépésként kérget sütünk a húsra. Ehhez először is alaposan megtörölgetjük a húst egy papírtörlővel, hogy teljesen száraz legyen. Felhevítünk egy széles vasserpenyőt, és beletesszük a ghít vagy a zsírt. A hús minden oldalát sózzuk, borsozzuk. Amikor a serpenyőben teljesen forró a zsiradék (ezt egy pici füst felszállása jelzi), vagyis tökéletes a hőmérséklet, beletesszük a húst, és mindkét oldalát megpirítjuk (kb. 3-4 perc oldalanként). Ezután kiemeljük a húst, és átrakjuk a vasedénybe. A serpenyőbe öntjük az alaplevet, és kis lángra vesszük. Miközben sisteregve felforr, egy fakanállal felkapargatjuk a hús pirításakor ott maradt fűszeres, megbarnult darabkákat. Egy kis tálkában összekeverjük a fokhagymát, a rozmaringot, a kakukkfüvet és a mustárt, majd a kezünkkel bedörzsöljük vele a húst.
A felvágott zöldségeket a hús köré rendezzük lábasunkban, és picit sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a serpenyőből az alaplevet, lefedjük, és a legkisebb lángon 8 óra hosszan pároljuk. Nem szükséges extra alaplevet vagy vizet adni az ételhez, mert 8 óra alatt a zöldségekből és a húsból is elegendő nedvesség távozik, de azért nem árt néha ránézni.
Ez a sült ünnepi alkalmak vacsorájaként is remekül megállja a helyét, de egy átlagos estét is különlegessé varázsolhatunk vele. Ha szeretnénk, a tálalást feldobhatjuk egy kis friss, kevert salátával.
Somogyi Anita receptje