Paleolit receptek

Hétfűszeres kofta házi grillszósszal

2017.02.02 17:16

Hozzávalók 4 személyre:
A koftához:

- 50 dkg darált bárányhús
- 30 dkg darált marhahús
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek. frissen aprított petrezselyem
- 1 ek. frissen aprított menta
- 1 tk. frissen reszelt gyömbér
- 1/2 tk. őrölt koriander
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt római kömény
- 1/2 tk. őrölt borsikafű
- 3 közepes méretű tojás
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint

A mártáshoz:

- 4 dl paradicsomlé
- 1 ek. balzsamecet
- 1 tk. eritrit
- 3 ek. dijoni mustár

 

Elkészítési idő: 45 perc

 

Elkészítés:

A kofta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk - aprítógépbe téve pár fordulat után kész is - és vizes kézzel csinos nudlikat formázunk belőle, majd nyársra húzzuk, és egy tűzálló tálba tesszük őket. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt sülnek ropogósra. Felidőben megfordítjuk, majd, ha megsültek, egy tálra szedjük őket.
A visszamaradt zsiradékhoz és a szafthoz hozzáöntjük a mártás előre összekevert hozzávalóit. A 180 fokos sütőbe visszatolva kb. 10-15 perc alatt ízletes mártás sűrűségűre forraljuk, de befejezhetjük egy lábasba áttöltve, a tűzhelyen, mérsékelt lángon is.

Számtalan koftarecept létezik az arab, török és indiai konyhákban, amelyek alapja az ízletes bárányhús  és a gazdag fűszerezés. Most egy olyan receptet osztok meg olvasóinkkal, amely kiválóan passzol magyaros ízvilágunkhoz, mégis valami egészen más, mint a klasszikus fasírt. A házi grillszószt pedig bármilyen maradék pecsenyelével elkészíthetjük máskor is!