Hozzávalók 4 személyre:
A májkrémhez:
• 2 ek. liba-, kacsa- vagy disznózsír
• 2 közepes fej vöröshagyma, kockára vágva
• 40 dkg tisztított csirkemáj
• 1 tk. tengeri só (Himalája só)
• kb. 1 ek. szárított, morzsolt majoránna
• kevés fekete bors
A zöldségekhez:
• 1 kígyóuborka, kb. 4 centis darabokra vágva, magjai almacsutkavájóval kiszedve
• 1 kisebb, hámozott répa zöldséghámozóval hosszanti csíkokra vágva
• 2 szem kelbimbó leveleire szedve (a külső 6-8 levelet tudjuk felhasználni)
• fogpiszkáló
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben üvegesre pirítjuk a zsíron a hagymát (az sem baj, ha enyhén karamellizáljuk, annál finomabb lesz a végeredmény). A májak mindkét oldalát bőven megszórjuk majoránnával és egy kevés őrölt fekete borssal, rápakoljuk a hagymás zsírra, majd fedő alatt kb. 6-8 perc alatt megsütjük. Elzárjuk a lángot, és megsózzuk. Botmixerrel pürésítjük, majd kihűtjük. A májkrémet habzsákból nyomjuk a választott zöldségekbe.
A zöldségek megtöltése:
A kivájt kígyóuborka-darabot az egyik lyukas felével lefelé egy tányérra pakoljuk, és a habzsákból belenyomjuk a májkrémet úgy, hogy az uborkát közben a tányérra szorítjuk, majd a töltelékkel együtt szeletekre vágjuk.
A répacsíkokat feltekerjük, átszúrjuk egy fogvájóval, a tányérra sorakoztatjuk, és a rések közé nyomjuk a májkrémet.
A kelbimbóleveleknél a legkönnyebb a dolgunk: egyszerűen csak megtöltjük őket a májkrémmel.
Tapasztalataink szerint a dekoratív, apró falatkák mindig nagy sikert aratnak a gyerekek körében. A nyers vagy enyhén párolt zöldségek felhasználásának csak a fantázia szabhat határt. A májkrémből bármikor elkészíthetünk egy nagyobb adagot, így uzsonnaidőben csak frissen be kell töltenünk a zöldségekbe.
Somogyi Anita receptje