Paleolit receptek

Harcsapaprikás túrós csuszával

2019.11.07 14:27
Harcsapaprikás túrós csuszával

Hozzávalók 6 főre:
A harcsapaprikáshoz:
• 1,5 kg harcsaszínhús
• 10 dkg zsír
• 1 csipetnyi só
• 2 nagyobb fej vöröshagyma
• 1 tk. pirospaprika
• 1 sárga paprika
• 1 paradicsom
• 20 dkg ToTu krém extra
• 1-2 ek. citromlé
• 1 tk. maniókaliszt (elhagyható)

 

A túrós csuszához:
• 30 dkg szárított házi paleo tészta
• 20 dkg szalonna
• 20 dkg ToTu krém extra
• 1-2 ek. citromlé
• só
• törött bors
• 30 dkg ToTu


A szárított házi paleo tésztához:
• 10 dkg nyílgyökérliszt
• 15 dkg tápiókaliszt
• 15 dkg őrölt mandula
• 1 ek. tojásfehérjepor
• 2 tk. só
• 2 tojás
• 4 tojássárgája
• továbbá kevés nyílgyökér vagy
tápiókaliszt a gyúráshoz, nyújtáshoz

A paprikáshoz a harcsáról lefejtjük a bőrt, majd a halhúst kockákra vágjuk. Felforrósított zsírban, csipetnyi sóval üvegesre pirítjuk a nomra aprított vöröshagymát. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, beletesszük a kis kockára vágott paprikát, paradicsomot, és közepes lángon addig pároljuk (az elpárolgó folyadékot folyamatosan pótolva), amíg a zöldségek teljesen szét nem főnek. Akkor a pörköltalapot zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott harcsát és addig pirítjuk, amíg a hús mindenütt ki nem fehéredik. Ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk. Végül a lángot elzárva hozzáadjuk a ToTu krém extrával és citromlével elkevert maniókalisztet is. Paleo túrós csuszával kínáljuk, amihez a szalonnát félcentis kockákra vágjuk, majd kisütjük pörcnek. A tésztát sós, zsíros (a szalonna zsírjából tettem hozzá 1 evőkanálnyit) vízben kifőzzük. A ToTu krém extrát elkeverjük a citromlével, a sóval és a törött borssal. 20×20 centis tűzálló tál aljába 3 evőkanálnyit teszünk a szalonna kisült zsírjából. Belerakjuk a tészta harmadát, rámorzsolju a ToTu harmadát. Meglocsoljuk az ízesített ToTu krém extra harmadával, majd a pörc és a szalonnazsír harmadával. Erre kerül a maradék tészta fele, amit megszórunk a maradék ToTu felével,ezt meglocsoljuk a maradék ToTu krém extra felével, valamint a maradék pörc és szalonnazsír felével. Erre kerül a maradék tészta, majd a ToTu, a ToTu krém extra és a pörc a zsírjával együtt. Végül 175 fokos sütőbe tesszük az egészet, és átforrósítjuk. Máris lehet tálalni. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük. Hozzáadjuk az egész tojásokat és a tojássárgákat. Villával nagyából összekavarjuk. Enyhén nyílgyökér- (vagy tápióka-) lisztezett felületen fényes felületű, sima tésztává gyúrjuk. 5 percet pihentetjük. Négy részre vágjuk, hármat fóliába csomagolunk, hogy ki ne száradjon. Nyílgyökér- (vagy tápióka) lisztes felületen sodrófával a kívánt vastagságúra nyújtjuk, majd pizzavágóval vagy nagyon éles késsel tetszőleges formára vágjuk. A maradék három tésztagolyóval ugyanígy járunk el. Jól kiszárítva hónapokig eltartható.

Szabó Anita receptje