Hozzávalók 4 személyre:
• 8 csirke-alsócomb
• 2 ek. konyak
• 1 tk. őrölt gyömbér
• 1 kk. őrölt szerecsendió
• 1 citrom reszelt héja
• 1 citrom leve
• só
• 2 ek. mindenmentes Tabasco szósz
• 2 ek. méz
• 2 gerezd fokhagyma
• 5 dkg ghí
• 1 ek. olívaolaj
• 2 ek. natúr paradicsompüré
• 3 dl alaplé
• 1 dl kókusztejszín
• 2 kisebb fej vöröshagyma
A körethez:
• 15 dkg paleo száraz tarhonya
• 3 dl forró víz
Elkészítési idő: 100 perc
Elkészítés:
Elkészítjük a pácot: egy tálba öntjük a konyak és a szerecsendió felét, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, a Tabasco szószt, megsózzuk, és belezúzunk egy gerezd fokhagymát. Alaposan elkeverjük, beletesszük a húst, átforgatjuk, és lefedve egy éjszakán át hűtőben állni hagyjuk.
Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és az olívaolajat, a combok minden oldalát aranybarnára sütjük elő benne, majd a húst kivesszük és félretesszük.
Az elősütött hús zsírjára tesszük az apróra vágott vöröshagymát, a másik gerezd fokhagymát, és pár percig sütjük. Hozzáadjuk a maradék konyakot, a gyömbért, a szerecsendiót, a paradicsompürét, a megmaradt páclevet és az alaplevet, ízlés szerint megsózzuk, és egy kevés színes borsot darálunk rá. Óvatosan visszatesszük a combokat a serpenyőbe, és fedő alatt puhára főzzük, ha szükséges, az elpárolgott folyadékot alaplével pótoljuk. Ha a hús megpuhult, belekeverjük a kókuszkrémet, és addig forraljuk, míg a szaft be nem sűrűsödik. Megkóstoljuk és ízlés szerint utánízesítjük.
Köretként zöldbanánlisztből készült tarhonyát kínálunk, ami készen megvásárolható, és ugyanúgy készül, mint a hagyományos. Egy lábasban kevés zsírt forrósítunk, ezen megpirítjuk a tarhonyát, majd dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük, és megsózzuk. Pár percig főzzük, elzárjuk alatta a lángot, és fedő alatt legalább 20 percig állni hagyjuk.
Ezt a főételt érdemes egy nappal előre elkészíteni, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek. A szaftos húshoz rendkívül jól illik a zöldbanánlisztből készült tarhonya.
Ambrus Anett receptje