Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg pulykamell
• 20 dkg natúr gesztenyemassza
• 20 dkg aszalt szilva (mag nélküli)
• 10-12 szelet bacon szalonna vagy sonka
• 1 csokor bazsalikomlevél
• só
• bors
A burgonyafánkhoz:
• 30 dkg édesburgonya
• 4 tojás
• 4,5 dkg finom szemcséjű kókuszliszt
• 1,5 dkg útifűmaghéjliszt
• 4 g konjakliszt
• 1 púpozott tk. só
• őrölt bors
• ½ tk. szódabikarbóna
• ½ tk. borkősav, esetleg aszkorbinsav
• kókuszolaj a kisütéshez
Elkészítési idő: 80 perc
Elkészítés:
4 nagy szeletet vágunk a pulykamellből, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
Aprítógépbe dobjuk a kiolvadt gesztenyemasszát és az aszalt szilvát. Az így kapott tölteléket 4 részre osztjuk, majd a hússzeletek közepébe halmozzuk 1-1 ág bazsalikommal. Szorosan feltekerjük, majd bacon szalonnába csomagoljuk őket. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt sülnek készre.
A lereszelt édesburgonyát aprítógépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt. Ha van többfunkciós gépünk, akkor egyszerű betétcserével először reszelünk, majd keverünk.
Vizes kézzel krokettet vagy pogácsát formálunk, majd mindkét oldalát bő forró kókuszolajban aranybarnára sütjük. Evőkanállal is beleszaggathatjuk az olajba a rusztikus forma eléréséhez.
Az aszalt szilvás gesztenyét a sült bazsalikom igazán felüdíti. Ha többet készítünk a göngyölt húsból, karácsony másnapján, a hidegtálon is megállja a helyét. A lágy, könnyű burgonyafánk ideális és gyors köret a hús mellé.
Sinka Judit receptje