Hozzávalók egy 27x20 cm-es tepsihez:
- 1 kg karfiolrózsa
- 7 legalább M-es tojás
- 2 dl kókusztejszín (pl. Cocomas)
- 1/2 kg marha-sertés vegyes darált hús
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 kisebb szál póréhagyma
- 1 fej (5-6) gerezd fokhagyma
- 3 szál újhagyma
- 2 ek. só
- 1 ek. őrölt bors
- 3 ek. paprikapor (lehetőleg ebből 1 ek. csípős paprika)
- 1 ek. balzsamecet
- 15 dkg csiperkegomba
- 2 ek. zsír vagy paleo-olaj a sütőedény zsírozásához és a dinszteléshez
- víz
Elkészítési idő: 60 perc
Elkészítés:
A karfiolt rózsaira szedjük, puhára főzzük, leöntjük róla a vizet, majd (pl. botmixerrel) összepépesítjük 5 tojással és a kókusztejszínnel. A pépesített karfiollal elkeverjük az apróra vágott újhagymát, majd sót, őrölt borsot szórunk bele.
A vöröshagymát apróra vágjuk és 1 evőkanál zsiradékon, kevés víz hozzáadásával megdinszteljük. A hagymára rádobjuk a darált húst, és sóval, paprikaporral, őrölt borssal és balzsamecettel fűszerezzük.
A darált húsos pörköltet a fűszerekkel jól átkeverve fehéredésig főzzük, majd hagyjuk kihűlni, és elkeverünk benne egy tojást.
A gombát alaposan megmossuk, majd (a szárával együtt) nagyon vékony lapokra szeleteljük. Apróra vágjuk (pl. ollóval) a póréhagymát, hozzákeverjük, majd ezzel a keverékkel és elkeverünk egy tojást.
A tepsit kizsírozzuk, majd a következőképpen rétegezünk:
- a karfiolkrém egyharmadát a sütőedény aljára tesszük, majd erre halmozzuk rá a darált húsos pörköltet;
- a következő réteg a póréhagymás gomba;
- legvégül következik a pite tetejére a karfiolpüré maradék 2/3-a, amit úgy kenünk az ételre, hogy a borítás az eddig lerakott összetevők közé is folyjon. Ez a karfiolos borítás lesz az eredeti pásztorpite sajtos-krumplis borításának paleós megoldása!
A megtöltött sütőtálat a sütőbe tesszük, és 180 fokon kb. 30 perc alatt aranysárgára-barnára sütjük, ízlésünk szerint.
Ennek a receptnek a különlegességét a négyféle hagyma hússal és gombával harmonizáló íze adja. Az eredeti pitében lévő burgonyát remekül ki lehet váltani pépesített karfiollal.