Paleolit receptek

Gírosz

2018.07.26 15:02
Gírosz

Hozzávalók 2 személyre:
A pitához:
• 2 tojás
• 1 dl víz
• 1 ek. kókuszolaj
• 1 púpozott ek. zsírtalanított kókuszliszt
• 2 púpozott ek. zsírtalanított szezámliszt
• késhegynyi szódabikarbóna
• ½ tk. só
• 1 ek. darált lenmag

A töltelékhez:
• 30 dkg csirkemell
• 2 ek. zsír
• gíroszfűszer (lehet benne pl. szárított vöröshagyma, fokhagyma, paprika, oregánó, bors, rozmaring, kakukkfű, egy kevés fahéj, csili)
• só
• uborka
• lila hagyma
• paradicsom

Az öntehez:
• 5 dkg ToTu krém extra
• 1 dl Paleolaj
• ½-1 tk. dijoni mustár
• 1-2 tk. citromlé
• ½-1 tk. porrá őrölt eritrit
• 1-2 gerezd összezúzott fokhagyma
• apróra vágott csípős paprika (elhagyható)
• törött bors, só


Elkészítési idő:
40 perc


Elkészítés:
Először az öntetet készítjük el. A ToTu krém extrához habverővel kevergetve vékony sugárban hozzácsorgatjuk az olajat. Ha úgy látjuk, hogy az olaj összekapja a krémet, akkor fejezzük be az olaj adagolását, és keverjük addig, amíg a majonéz ki nem simul: innentől folytathatjuk az adagolást, majd keverjük hozzá az ízesítő anyagokat is. További felhasználás előtt 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérhessenek az ízek.
A pitához valamennyi hozzávalót egynemű masszává dolgozzuk turmixgépben. Sütőpapíros lemezre két egyenlő nagyságú korongot öntünk a masszából, ügyelve, hogy ne érjenek össze. 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sülnek meg. Akkor jó, ha a tetejük barnulni kezd, és kicsit felpúposodik. Amíg sül a pita, elkészítjük a húst, amihez kisebb kockára vágjuk a melleket. Sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük, és jól átsütjük a felforrósított zsírban. Éles késsel levágjuk a még meleg piták szélét, és egy kés hegyével megnyitjuk a belsejüket. Megtöltjük a zöldségekkel, a hússal és az öntettel, és már fogyaszthatjuk is!

Tartalmas, tápláló és megunhatatlan.

Szabó Anita receptje