Paleolit receptek

Gesztenyés pulykaburger

2018.12.13 14:37
Gesztenyés pulykaburger

Hozzávalók személyre:
• 60 dkg darált pulykaszárnytő
• 1 vöröshagyma, apróra kockázva, libazsíron megpirítva
• 10 dkg sült vagy főtt, hámozott szelídgesztenye, apróra vágva
• 2-2 csipet szárított zsálya és kakukkfű
• 2 ek. passzírozott paradicsom
• 1-2 ek. aszalt vörös áfonya
• 1 kk. só
• frissen őrölt bors, ízlés szerint
• 3 ek. libazsír a sütéshez

Elkészítési idő: 30 perc


Elkészítés:
Minden hozzávalót alaposan gyúrjunk össze. A masszából formázzunk négy nagy (20 dekás) húspogácsát, és kettesével süssük meg őket forró libazsíron. Miután mindkét oldaluk szépen megpirult, takarjuk le őket egy fedővel, és pároljuk lassú tűzön 10 percig, hogy a közepük is biztosan átsüljön. Azonnal tálaljuk, a választott körettel.

Készíthetünk belőle különleges hamburgert paleo zsemlében tálalva, vagy kínálhatjuk vegyes salátával, sült gyökérzöldségekkel, de ha valami igazán különlegesre vágyunk, akkor próbáljuk ki hagymalekvárral vagy egy jó fűszeres chutney-val!

TIPP: Chutney-t a legegyszerűbb őszi gyümölcsökből, almából, körtéből vagy szilvából is készíthetünk. Az almás verzióhoz 1 kg almát meghámozunk, kockákra vágunk. Egy gerezd zúzott fokhagymával, 1 fej aprított vöröshagymával, 1 kávéskanál sóval, 1 teáskanál őrölt gyömbérrel, fél kávéskanál csiliporral, 1 csipet őrölt szegfűszeggel, 10 szem magozott, aprított datolyával, 1,5 deci almaecettel, 15 dkg eritrittel feltesszük főni kb. 25 percre. Befőttesüvegekben tároljuk.

Laurien Van Noortwijk receptje