Hozzávalók 4 személyre:
• 1 nagy kígyóuborka kockára vágva
• 50 dkg jó érett paradicsom tetszőlegesre vágva
• 1 kisebb lila hagyma negyedelve
• 2 gerezd fokhagyma
• ½ l házi paradicsomlé
• 2 ek. almaecet
• 1 dl extra szűz olívaolaj
• 1 ek. tetszőleges édesítő (elhagyható)
• ½ citrom leve
• 1 marék aprított petrezselyem
• 1 kk. tengeri só
• frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
• apróra vágott uborka- és lilahagymakockák
• aprított petrezselyem a díszítéshez
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
Az uborkát, a paradicsomot, a hagymát és a fokhagymát robot- vagy turmixgépben megpörgetjük néhányszor. Hozzáadjuk az összes többi alapanyagot, és kb. ½ percig turmixoljuk (ha belefér a gépünkbe, akkor hozzáöntjük az összes paradicsomlevet, ha a gép túl kicsi, akkor a turmixolás után egy külön edényben elegyítjük össze a keveréket a maradék paradicsomlével). Megkóstoljuk, és ha szükséges, még fűszerezzük. Jól lehűtjük, és apróra vágott zöldségkockákkal tálaljuk.
A hideg, sós levesek közül a gazpacho az egyik kedvencünk, finom, friss hozzávalói egész nyáron teremnek. Grillezett csirkemellcsíkokkal vagy rákkal igazán különleges, akár vendégváró fogássá is alakíthatjuk.
Somogyi Anita receptje