Hozzávalók 4 személyre:
• 1-1,2 kg füstölt csülök
• kb. 1,5 l víz a főzéshez
• 3 dl víz a hígításhoz
• 1 kg leveszöldség: 4-5 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 10 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 szál petrezselyem
• 1 kg káposzta
• 2 dkg só
• 2 dkg őrölt bors
• 4 dkg paprikapor – ízlés szerint lehet enyhén csípős is
Elkészítési idő: 105 perc
Elkészítés:
A csülköt – csontot és húst egyben – kuktába helyezzük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Lezárjuk a kuktát, a csülköt pedig addig főzzük közepes lángon, míg az edény sípolással nem jelzi, hogy a hús megfőtt.
A porhanyósra főtt csülköt kivesszük a vízből, és félretesszük. A csülkös léből elveszünk 3 deciliternyit, ugyanakkor 3 dl vízzel felhígítjuk a leveslét. A hígított leveslét átöntjük egy 3 literes fazékba, és a lébe tesszük a megpucolt és feldarabolt zöldségeket és a fűszereket.
A zöldségeket lassú főzéssel megpuhítjuk – a puhulás villával ellenőrizhető. Amikor a vegyes zöldségleves elkészült, a csülköt a fazékba helyezzük, és egyszer összeforraljuk vele a levest.
Ez a leves a maga gazdagságával kiváló, szívet-lelket, ám elsősorban persze testet melengető étel. Bár leves, de akár önálló egytálételnek is tekinthető.
K. Pataki Márta receptje