Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg friss tőkehalfilé nagyobb csíkokra vágva (teljesen szálkamentes)
• só, frissen őrölt bors
• 12 dkg maniókaliszt
• 8 dkg nyílgyökérliszt
• kb. 3 dl ásványvíz
• 2 édesburgonya hámozva, hasábokra vágva
• Paleolaj/kókuszzsír a sütéshez
• almaecet/balzsamecet/tárkonyecet ízlés szerint
Elkészítési idő: 40 perc
Elkészítés:
A halat sóval-borssal ízesítjük. A manióka- és a nyílgyökérlisztet az ásványvízzel és némi sóval simára keverjük. Belemártogatjuk a halat, és kb. egy ujjnyi forró zsiradékban mindkét oldalán szép aranysárgára sütjük. Közben meghámozzuk az édesburgonyát, forró sütőben elő-, majd a hal sütőzsírjában pirosra sütjük. A britek malátaecettel locsolják meg a sült krumplit, érdemes kipróbálni, mert finom! Már csak egy jó ropogós zöldsaláta hiányzik mellőle…
A „fish and chipset” régen újságpapírba csomagolva árulták, ami ma már tilos, de létezik olyan cég, amely újságpapír mintájú csomagolópapírt nyomtat ehhez az emblematikus brit fogáshoz…
Laurien van Noortwijk receptje