Hozzávalók 4 személyre:
• 1 l alaplé vagy csontleves
• 1 sárgarépa harmadolva (turmixolás előtt ki fogjuk szedni!)
• 2 fehérrépa kockára vágva
• 1 kisebb fej karfiol rózsáira szedve
• 1 zellergumó kockára vágva
• 1 fej vöröshagyma aprítva
• 1 ek. liba vagy kacsazsír
• 1 ek friss, aprított petrezselyem
• tengeri só ízlés szerint
• személyenként 2 szelet sonka (pl. prágai vagy combsonka)
• kókuszolaj a sütéshez
Elkészítési idő: 40 perc
Elkészítés:
Először elkészítjük a feltétet: egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a sonkák mindkét oldalát ropogósra sütjük. Kiszedjük egy rácsra, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj, és félretesszük.
Az alaplében feltesszük a hagyma kivételével az összes, kockára vágott/rózsáira szedett zöldséget főni, majd kb. 5 perc elteltével a répát és a többi zöldségből 3-3 evőkanálnyi mennyiséget kiveszünk, és egy tányéron félretesszük. Ezek szolgálnak majd a díszítésként. A többi zöldséget 15-20 percig főzzük az alaplében, ízlés szerint sózzuk. Eközben elkészítjük a „rántást”: a zsíron karamellszínűre pirítjuk a hagymát, majd beleöntjük a lábasba. Egy utolsót forralunk rajta, lehúzzuk a tűzhelyről, és botmixerrel pürésítjük. Végül visszatesszük bele a félretett zöldségeket, a sonkachips-szel tálaljuk, és petrezselyemmel díszítjük.
Pici csalással, hiszen nincs benne borsó, de egy igazi nosztalgikus ízt szeretnék bemutatni ezzel a főzelékkel. Főtt tojással, sült virslivel vagy ezzel a törékeny-ropogósra sült sonkachipsszel lehet tálalni. Elég csak annyit kérdezni a gyerkőcöktől, hogy „kértek finomfőzeléket sonkachipsszel?” és a válasz biztosan egy széles mosoly és kíváncsiságtól csillogó tekintet lesz.
Somogyi Anita receptje