Hozzávalók 1 adaghoz
A zsemléhez:
- 2 közepes méretű tojás
- ½ dl víz
- 4 dkg blansírozott mandulaliszt (részlegesen zsírtalanított)
- 1,5 dkg útifűmaghéj
- ½ dkg kókuszliszt
- ½ dkg tápiókaliszt
- 1 csipet só
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 csipet borkősav
- a lekenéshez: tojássárgája és szezámmag
A húspogácsához:
- 15 dkg darált marhahús
- 15 dkg darált sertéshús
- 5 dkg darált szalonna
- só, bors
- 2 kisebb gerezd reszelt fokhagyma
- 2 tk. reszelt vöröshagyma
A töltelékhez:
- saláta
- paradicsom
- lila hagyma
- dijoni mustár
- paradicsommártás (Lásd a tonhalasspenótos „kelesztett” pizza receptjét!)
Elkészítési idő: 30 perc + sütési idő
Elkészítés:
A tojást elkeverjük a vízzel, és hozzámérjük a száraz alapanyagokat. Kb. 5 percre félretesszük pihenni, majd olajos kézzel zsemlét formálunk belőle, egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, és 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe tesszük. 25 perc sütési időt követően lekenjük vízzel elkevert tojássárgájával, illetve szezámmaggal szórjuk meg, majd további 5 perc alatt készre sütjük. Összekeverünk három húspogácsához elegendő darált húst, krémesre gyúrjuk a fűszerekkel, majd egyforma méretű pogácsákat formázunk belőle. Olajjal lekent grillrácson mindkét oldalukat barnára sütjük. A zsemlét is kettészeljük, majd szintén a grillrácson kissé megpirítjuk a belső oldalát.
Megkenjük paradicsommártással és dijoni mustárral, és ízlés szerint salátával, paradicsommal, lila hagymával töltjük meg.
Kevés szabadnapja van nyáron a grillsütőnek. Főleg, hogy a család apraja-nagyja hamburgerre vágyik.