Paleolit receptek

Epres joghurttorta eper zselével Zila formában

2021.05.14 10:10
Epres joghurttorta eper zselével Zila formában

Hozzávalók 12 szelethez:
A piskótához:
• 2 db L tojás

• csipet só
• 2 ek. eritrit
• 2 ek. víz
• 2 púpozott ek. mandulaliszt

 

A joghurtos, epres alaphoz:
• 70-75 dkg  kókuszjoghurt
• 200 ml cocomas
• 40 dkg eper
• 10 dkg darált eritrit
• 1.5 dl víz
• 2.5-3 dkg zselatin
A forma kikenéséhez:
• paleolaj
A forma zseléhez:
• 40 dkg eper
• 10 dkg eritrit
• 1 tk .citromlé
• 4 lap zselatin
A díszítéshez:
• eper

 

Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját a vízzel és az édesítővel fehéredésig verjük, majd a mandulalisztet rászitáljuk, majd  2-3 ek. tojásfehérje habbal lazítjuk a masszát, majd a többi felvert tojásfehérjével óvatosan összeforgatjuk. Egy sütőpapírt helyezzünk a tepsibe, erre rakjuk a fémformát, a piskóta tésztáját belesimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük, hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a joghurtos, epres tölteléket. A joghurt receptje itt. A zselatint kis lángon feloldjuk a vízben, majd a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk. A 12 szeletes zila formát paleolajjal kikenjük, a formába töltjük az epres joghurtot, óvatosan, asztallaphoz ütögetjük, ráhelyezzük a kihűlt piskótalapot. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Majd elkészítjük az eperzselét. Az epret megmossuk és kicsumázzuk. A zselatinlapokat kis darabokra vágjuk. Az eperből pár darabot félre rakunk a díszítéshez, a többit leturmixoljuk. Leszűrjük, egy edénybe öntjük, és lassú tűzön melegítjük. A zselatint kinyomkodjuk, hozzáadjuk az eperhez, és addig kevergetjük, amíg a zselatin felolvad, hűlni hagyjuk. Az epres joghurttortát a formából kivéve megtöltjük az eperzselével, és visszarakjuk a hűtőbe fogyasztásig. 

Mojzes Éva receptje
https://mojzeske.blogspot.com/