Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg sertés kocsonyahús (pl. köröm, fül, farok, orr, bőrkék)
• 50 dkg marhacsont
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 4 szál közepes sárgarépa meghámozva, egészben hagyva
• 3 szál petrezselyemgyökér meghámozva, egészben hagyva
• ½ fej közepes karalábé meghámozva, egészben hagyva
• 1 babérlevél
• 1 ek. só
• 4 cm friss gyömbér meghámozva, vékony karikákra vágva
• 1 kis csilipaprika egészben (elhagyható)
• 2 dl száraz, minoségi vörösbor (elhagyható)
Elkészítési idő: 150 perc + hűtés
Elkészítés:
A főzés előtt hideg vízzel átmosott aprólékot és a csontot mérsékelt tűzön feltesszük főni egy nagy fazékban, minimum 2,5 l vízben. Közepes lángon egyszer felforraljuk, és leszedjük a habját egy evőkanállal. Beletesszük a levesbe az egészben hagyott hagymát, a zöldségeket és a fűszereket is. Ezután lefedjük úgy, hogy egy pici rést hagyunk az egyik oldalon, és a tűzhelyet a legalacsonyabb (1-es vagy 2-es) fokozatra állítva nagyon lassan, legalább 1,5-2 óráig főzzük a kocsonya alaplevét. Az utolsó 15 percben hozzáadhatjuk a bort is.
A levest átszűrjük egy szitán vagy szűrőn egy lezárható edénybe vagy lábasba. A szűrőn fennmaradó részekből kiválogatjuk a főtt zöldségeket, és felkarikázva a kocsonyához adjuk őket. Ha akad húsos rész, azt lefejtjük a csontokról, és szintén a leszűrt leveshez keverjük. Végül egy fedővel lezárjuk a kocsonyának valót, hűtőbe tesszük, és egy éjszakán át hagyjuk dermedni. Általában másnap válik fogyaszthatóvá, ekkor frissen aprított petrezselyemlevéllel is megszórhatjuk a tetejét.
TIPP:
Kiválóan passzol hozzá a házi céklás tormakrém is, ami pofonegyszerűen elkészítheto. 5 evőkanál reszelt tormát, 2 evőkanál kókuszzsírt és 1 közepes mérető, nyers, finomra reszelt céklát összekeverünk 1 evőkanál citromlével, és ízlés szerint frissen felaprított petrezselyemlevéllel fűszerezzük.
A kocsonya az újév és a farsangi időszak közkedvelt étele, de paleós körökben már jól tudjuk, hogy fogyasztásáért egész évben hálás lesz a gyomrunk és az ízületeink is!
Posta Renáta receptje