Paleolit receptek

Duplán töltött sertéstarja édesburgonyapürével

2017.12.07 17:31

Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg sertéstarja
- 30 dkg szűzérme
- natúr magvas mustár
- só, bors ízlés szerint
- egész kömény
- kelkáposzta levél

A töltelékhez:
- 4 fej barna csiperkegomba
- 2 tojás
- 1 fej hagyma
- 5 dkg házi füstölt szalonna
- 1 kisebb kápia paprika

A pecsenyeléhez:
- 1 csapott ek. natúr paradicsompüré
- 1 tk. tápiókakeményítő
- 4 dl csontalaplé
- só ízlés szerint

A körethez:
- 60 dkg édesburgonya
- 5 dkg ghí
- 1 csipet só
- ½ tk. frissen reszelt szerecsendió

Elkészítési idő: 150 perc



Elkészítés:
A szűzérmét 3 részre vágjuk, mindhárom darabból nyitott szeletet csinálunk, és darabonként jó vékonyra kiklopfoljuk őket. A tarjával is ugyanígy járunk el. A töltelékhez felkockázzuk a gombát, a hagymát, a szalonnát és a paprikát. Egy kisebb serpenyőben kiolvasztjuk a szalonna zsírját, lepirítjuk rajta a hagymát és a gombát, rádobjuk a paprikát, végül beleütjük a tojásokat, sóval és borssal fűszerezzük, majd alaposan elkeverjük, mint egy rántottát. Ezzel a masszával megtöltjük a kiklopfolt szűzérméket, szorosan feltekerjük, majd félretesszük őket.
A tarjaszeleteket besózzuk, megkenjük mustárral, és ráfektetjük a leforrázott kelkáposztaleveleket. A tetejükre helyezzük a töltött szűzérméket, feltekerjük a tarjákat, és hústűvel vagy kötözőmadzaggal rögzítjük őket. Az egészet kizsírozott tepsibe tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, meghintjük egész köménnyel és ízlés szerint vörösés fokhagymát, paradicsomot, paprikát teszünk mellé.
Fólia alatt 90 perc alatt puhára pároljuk, időnként saját zsírjával meglocsolva. Ha a hús megpuhult, levesszük róla a fóliát, és kb. 30 percig locsolgatva pirítjuk. Kivesszük a tepsiből, félretesszük, és fóliával letakarjuk, hogy tálalásig meleg maradjon. A tepsiben maradt zsiradékból elkészítjük a pecsenyelevet. A zsírt felforrósítjuk, ráöntjük a paradicsompürét, és rozsdabarnára pirítjuk.
Felöntjük az alaplével, kiforraljuk, egy kevés vízzel elkevert tápiókával besűrítjük, hogy szószállagú legyen. Igény szerint sóval ízesítjük és szitán átszűrjük.
A körethez megmossuk az édesburgonyát, héjában megfőzzük, majd ha megpuhult, meghámozzuk és botmixerrel pépesítjük, közben hozzáadva a ghít és a szerecsendiót.
A húst karikára szeletelve, pecsenyelével meglocsolva, édesburgonyapürével körítve tálaljuk.

Az ünnepi készülődés idején engedjük el magunkat, pepecseljünk egy kicsit, szánjunk időt a főzésre! Ez a duplán töltött sült az egész család kedvence lesz.

duplán töltött sertéstarja