Hozzávalók személyre, a legkisebb sonkapréshez:
• 1 disznófej
• 2 sertésszív
• 2 sertésnyelv
• 2 sertéslép
• 1 sertésvese
• 2 sertésfül/20 dkg sertésbőr
• 1 egész fej fokhagyma
• 1-2 ek. pirospaprika
• 1 tk. törött bors
• 2 tk. só
Elkészítési idő: egy délelőtt
Elkészítés:
A fejet addig főzzük, amíg a hús magától le nem válik a csontokról. A többi alapanyagot tisztítás után megabáljuk, a fület és a fejen lévő bőrt pedig ledaráljuk. A többi alapanyagot 2 cm-es kockákra vágjuk. A húsdarabokat alaposan összedolgozzuk a darálékkal, az összezúzott fokhagymával, a törött borssal, a pirospaprikával és a sóval. Sonkaprésbe tesszük és lenyomatjuk. Annyi vízben, amennyi a prés részét ellepi (a fogóját már nem), 30 percig fűzzük úgy, hogy félidőben még húzunk egyet a présen. Kivesszük a vízből a prést, és a formában hagyjuk kihűlni a sajtunkat, mielőtt kiborítanánk.
Azt mondják, egy jó szakács a disznót a fülétől a farkáig fel tudja dolgozni – ami nem is olyan nagy kunszt egy jó préssajtrecept ismeretében.