Hozzávalók (8 személyre):
A krémhez:
- konzerv Mae Ploy kókusztej (560 ml) éjszakára hűtőben, majd elkészítés előtt 30 perccel a mélyhűtőben tárolva
- 10 dkg eritrit-/xilitpor
- 1 csomag expressz zselatinfix-por
A tortalaphoz:
- 2 kerek csatos tortaforma (22-24 cm átmérőjű)
- 12 dkg kókuszliszt
- 5 dkg darált dió
- 5 dkg holland kakaópor
- ½ tk. sütőpor
- ½ tk. só
- ½ citrom reszelt héja
- 12 egész tojás
- 1 ek. méz
- 7 dkg kókuszolaj
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- 1,5 dl víz
- aprított dió és kakaópor a díszítéshez
Elkészítési idő: 120 perc
Elkészítés:
A krémet 2 órával a tortalapok előtt célszerű elkészíteni. A jéghideg kókusztejet hideg tálban gépi habverővel elkezdjük verni, pontosan úgy, mint a hagyományos tejszínhabot. Hozzáadjuk a zselatint, és a kívánt állagúra verjük a géppel (kb. 5-8 perc). Utána belekeverjük az édesítőport, és minimum 1, de akár 2 órára hűtőbe tesszük.
A sütot elomelegítjük 175 fokra, és két csatos tortaformát kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
Előveszünk két tálat. Az egyikben a száraz alapanyagokat keverjük össze: a darált diót, a kókuszlisztet, a citromhéjat, a kakaóport, a sütőport és a sót. A másik tálban a tojásokat gépi habverővel kb. 1-2 perc alatt habosra verjük. Ezután hozzáadjuk a mézet, a vaníliát,
az olajat és a vizet, majd további 2-3 percig verjük. Összeöntjük a két tál tartalmát, és a gépi habverő legalacsonyabb fokozatával homogénre keverjük.
A tésztát egyenlően elosztjuk a két sütőformában, elsimítjuk a tetejüket, és mindkét formát betoljuk a forró sütő középső rácsára. Légkeverésen kb. 30 percig (tűpróbáig) sütjük, és ha megsültek, rácson kihűtjük őket.
A jól lehűtött krém felével megkenjük az egyik tortalapot, ráhelyezzük a másikat, és a tetejét ízlés szerint a maradék krémmel, illetve aprított dióval és kakaóporral díszítjük.
Fogyasztás elott 1 órára a hűtőbe tesszük.
Ennek a tortának az a különlegessége, hogy a tésztát pár perc alatt összedobhatjuk, és már mehet is a sütőbe. Nem kell külön a fehérjével és a sárgájával bíbelődni, ezért idő- és energiatakarékos. A krém is roppant egyszerű, csupán a kókusztej jó minőségére és maximális lehűtésére kell nagyon ügyelnünk. A végeredmény egy mind textúrájában, mind pedig ízében harmonikus sütemény,
amely még születésnapi zsúrokon is megállja a helyét. Kisgyerektársaságon tesztelve!