Hozzávalók 4 személyre:
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 egész karalábé
• 1 egész zeller
• 2 közepes petrezselyemgyökér
• 4 nagy sárgarépa
• ½ csomó petrezselyem
• 2-2 csirkemáj szívvel, csirkezúza
• 1-2 húsos csirkefarhát és -nyak vagy 1 jókora darab húsos karajcsont/velős csont
• 2 tk. só
Elkészítési idő: 2-3 óra
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, meghámozzuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. A húsos csontot, belsőségeket megmossuk, ha szükséges, félbevágjuk, majd mindent egy nagyméretű leveses fazékba halmozunk. Hozzáadjuk a sót, a fél csokor petrezselymet (ezt hagyhatjuk egyben is, vagy apróra vágva szórjuk a fazékba), majd felöntjük annyi szurt vízzel, hogy ellepje az alapanyagokat.
Azt mondják, a csontleves akkor jó, ha minél tovább főzzük, ezért minimum 2-3 órán át rotyogtassuk fedő alatt takaréklángon. Folyamatos felügyelet mellett akár 4-10 órát is főhet.
Az igazi csontleves ismérve, hogy másnap megáll benne a kanál, azaz a leve a benne lévő zselatintól megkocsonyásodik.
Egy jó, sűrű csontleves belsőségekkel forró italnak és kocsonyának egyaránt kiváló, gyógyír a fájó gyomornak és ásványi anyagokban gazdag.
Sinka Miléna receptje